"Rapport over Fyra klaar tegen eind april"

BELGA
Tegen eind april wordt een rapport bekendgemaakt over wat precies de problemen zijn met de Fyra en hoe ze kunnen worden opgelost. Pas daarna zal blijken welke kant het zal uit gaan met de hogesnelheidstrein van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat is volgens Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) de conclusie van een zitting van het Benelux-parlement in Brussel.

Michel Jadot, directeur-generaal van NMBS Europe, en Jan-Willem Siebers, directievoorzitter van NS Hispeed (een afdeling van de Nederlandse Spoorwegen), gaven op die zitting een stand van zaken.

Het rapport wordt nu nagekeken door onafhankelijke technici, zei Van den Bergh. Op de zitting van het Benelux-parlement leek het dat men erop rekent dat het met de Fyra in orde komt, voegde hij eraan toe.

Ondertussen doet de NMBS onderzoek bij de klanten en bij reizigersorganisaties om na te gaan wat de vraag is voor het verkeer tussen Brussel en Amsterdam. Het is niet uitgesloten dat de Benelux-trein toch zou blijven bestaan naast de hst-verbinding, aldus nog Van den Bergh. Die trein is niet verlieslatend.

De Fyra werd in januari aan de kant gezet wegens aanhoudende technische problemen. Ter vervanging werd een intercity (IC-trein) ingelegd.

Jef Van den Bergh (CD&V).
BELGA Jef Van den Bergh (CD&V).