"Radicale moslims moet je overbluffen"

Strafpleiter Walter Damen.
photo_news Strafpleiter Walter Damen.
Antwerpen wordt straks de eerste stad in ons land waar een heus centrum voor de 'deradicalisering' van ex-gevangenen komt. In dat centrum zal plaats zijn voor een vijftal experts die geradicaliseerde moslimgevangenen in hun cel kunnen begeleiden, maar ­vooral nadien consequent moeten blijven opvolgen. Die nazorg is vandaag zo goed als onbestaande.

"Die blinde vlek in ons justitiesysteem willen we ­wegwerken", zegt strafpleiter Walter Damen. Hij ­bedacht het concept - dat de naam 'DeRadiAnt' zal krijgen - samen met parlementslid en voorzitter van de commissie terreurbestrijding Koen Metsu (N-VA). "Vandaag worden geradicaliseerde gevangenen nog te vaak als losse projectielen de samenleving ­ingestuurd", zegt Metsu. Beiden beklemtonen dat het gaat om een privé-initiatief. In februari zou het proefproject officieel van start moeten kunnen gaan.

Binnen het gevangeniswezen oogst ons idee alvast veel bijval, beweert Metsu. "We willen de begeleiding al laten starten in de gevangenis, zodat het dossier van een gedetineerde bij zijn vrijlating niet moet worden overgedragen aan iemand die het niet kent. Of gedetineerden en ex-gedetineerden vrijwillig in het project willen stappen, valt af te wachten. Indien niet, kan de raadkamer dat opleggen of kunnen hun advocaten hen ervan overtuigen."

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.

N-VA-Kamerlid Koen Metsu.
photo_news N-VA-Kamerlid Koen Metsu.1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    Haha ha haaa. Kom jij het voor doen dan? Idioten, da's het belachelijkste advies ooit, ik zal u zeggen waar je dat spelleke moet gaan spelen. Deal?