"Qua populisme hebben N-VA en Vlaams Belang veel gemeen"

Jean-Luc Dehaene.
BELGA Jean-Luc Dehaene.
Oud-premier Jean-Luc Dehaene (73) heeft in een interview met de Nederlandse krant nrc.nl en de Nederlandse openbare omroep NOS verklaard dat hij N-VA en Vlaams belang op één lijn zet. "Qua populistische boodschap hebben ze veel gemeen."

Dehaene werd door onze noorderburen uitgebreid geïnterviewd naar aanleiding van de niewe EU-begroting. Het is de laatste klus van Dehaene, die in september al aankondigde in juni 2014 uit de politiek te stappen.

Rouwig is Dehaene daar niet om. "Vandaag is Europa de zondebok. Alles wat fout gaat is de schuld van Brussel", vertelt Dehaene aan nrc.nl. "De huidige Europese leiders maken het populisten erg makkelijk."

Op de vraag van de Nederlandse NOS-correspondent Tijn Sadée of Dehaene de partij van Bart De Wever op dezelfde lijn zet als Vlaams Belang antwoordt Dehaene bevestigend, al nuanceert hij dat wel: "Qua populistische boodschap hebben ze veel gemeen. Anderzijds is het wel zo dat de N-VA democratischer is van aard dan Vlaams Belang."

De Nederlandse krant stelt vast dat N-VA is gegroeid met de belofte het land te splitsen. "Ik stoor me daaraan omdat de partij hiermee, net als de anti-Europeanen, een illusie verkoopt: 'alle miserie die de Vlaming treft, is de schuld van de Waal'", zegt Dehaene. "Voor N-VA is de Waal het probleem, net zoals Vlaams Belang de vreemdeling als zondebok aanwijst."

In het interview staat Dehaene ook stil bij de opmars van anti-Europeanen als Geert Wilders en Marine Le Pen. Hij wijst naar de verantwoordelijkheid van regeringen die het Europese beleid mee bepalen maar in eigen land Brussel als boeman aanwijzen. "Dan geef je ruim baan aan iemand als Wilders die zegt: 'Laten we er uitstappen, dan zijn we er vanaf'. Kortzichtig, want je bent dan nergens van af. De enorme uitdagingen van de globalisering vergen gezamenlijke Europese oplossingen."

Van de Europese samenwerking tussen Wilders en Le Pen ligt Dehaene echter niet wakker. "Ze zullen ten onder gaan aan onderling gebakkelei. Dat is hun natuur."

Bekijk het volledige interview met Jean-Luc Dehaene hier.