"Publicatie Navo-gebouwen is strafrechtelijke inbreuk"

PHOTO_NEWS
"Gebouwen als het hoofdkwartier van de Navo zijn geclassificeerd. De publicatie ervan is een strafrechtelijke inbreuk". Dat stelt sp.a-Kamerlid Alain Top, nadat De Morgen vandaag schreef dat het videobewakingssysteem van het militaire hoofdkwartier van de Navo in Bergen zonder enige beveiliging online staat. "Als dit representatief is voor de informatieveiligheid in ons land, dan zitten we met een groot probleem en is er nog heel wat werk aan de winkel", aldus Top.

De voorbije dagen verschenen schreef De Morgen meermaals over gevoelige informatie, zoals grondplannen van gebouwen in ons land, die zomaar via het internet raadpleegbaar zijn. Vandaag bleek dat ook het videobewakingssysteem dat indringers moet detecteren bij Shape, het militaire Navo-hoofdkwartier nabij Bergen, online terug te vinden is. Dat meldde de website Belgian Defence News. Op de documenten staat informatie over de plaats van de camera's, de bekabeling ervan en het type camera waar het over gaat. Informatie die criminelen of terroristen goed kunnen gebruiken.

"Dit gaat duidelijk om delicate informatie", zegt ook Sven Biscop van het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen. "Het grondplan van de site online zetten was al niet verstandig, maar hier zal NAVO zeker niet mee kunnen lachen. Het is niet de bedoeling dat dit soort informatie zomaar op het internet te vinden is. Of België hier voor op de vingers getikt zal worden? Dat lijkt me aannemelijk, ja. Informeel zullen hier zeker opmerkingen over gemaakt worden. NAVO neemt de beveiliging van zijn sites en zijn personeel heel ernstig."