“PS wil terug aan onderhandelingstafel”

PS-voorzitter Paul Magnette.
EPA PS-voorzitter Paul Magnette.
Vervroegde verkiezingen zijn geen optie meer, en dus rest de PS nog twee keuzes: mee aan de onderhandelingstafel schuiven voor de vorming van een federale regering of opnieuw plaatsnemen in de oppositiebanken. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette vandaag gezegd op het partijbureau van de Franstalige socialisten, meldt L’Echo.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens een socialistische bron heeft Magnette op het partijbureau verklaard “dat er geen meerderheid was om de Kamer te ontbinden en naar verkiezingen te trekken”. Verschillende PS-tenoren hebben zich uitgesproken voor onderhandelingen, aldus de bron. Het vooruitzicht om in de oppositie te blijven, is niet in het belang van de partij. Maar ook niet in het belang van de kiezers die de PS “als eerste partij hebben geplaatst”, citeert L’Echo de socialist.

21 juli

Ondertussen dringt de tijd voor partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V), Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open Vld). Het trio probeert tegen 21 juli (volgende week dinsdag, nvdr.) de contouren van een regeringsformatie rond te krijgen. Ze bekijken momenteel of ze een Arizona-coalitie, met liberalen (MR en Open Vld), christendemocraten (CD&V en cdH), sp.a en N-VA, maar zonder PS, in de steigers kunnen zetten.

De formatiepoging wordt echter overschaduwd door het wetsvoorstel dat de abortuswet versoepelt. 
Zoals bekend zijn CD&V en N-VA gekant tegen die wet. N-VA-voorzitter De Wever schakelde afgelopen weekend zelfs een versnelling hoger en maakte er een breekpunt van voor de regeringsvorming.

Verzoenen

Open Vld-voorzitter Lachaert gaf eerder aan dat het trio achter de schermen nog een oplossing zoekt voor het dossier. Hij gelooft ook dat er afspraken kunnen worden gemaakt over de ethische thema’s om progressieven en conservatieven te verzoenen, maar “scudraketten afvuren” gaat daar niet bij helpen, luidde het. Lachaert riep vooral op “deze laatste kans” te grijpen om een regering vormen.

Abortuswet

De PS wil dat de plenaire Kamer donderdag stemt over de nieuwe abortuswet. “Het gaat om een essentiële stap vooruit voor vrouwen. We moeten de parlementsleden nu laten beslissen”, klinkt het. Het moet voor Magnette afgelopen zijn met allerlei vertragingsmanoeuvres in de behandeling van het voorstel. “Het recht van vrouwen om zelf over hun lichaam te beslissen, mag geen voorwerp zijn van een koehandel”, zei de PS-voorzitter hierover na het partijbureau.

De partij herhaalt dat het debat al tijdens de vorige legislatuur van start is gegaan, dat een twintigtal experten de revue is gepasseerd, dat er al tweemaal is gestemd in de bevoegde commissie en dat de Raad van State al driemaal een advies heeft uitgebracht. Volgens Magnette vormde de laatste keer dat zo’n advies werd gevraagd, zelfs een “gevaarlijk precedent voor de werken van onze instellingen en de democratie.”

Ecolo lanceerde vandaag ook een nieuwe oproep om tot stemmen over te gaan. De Franstalige groenen pikken het niet dat de tekst het onderwerp van “politiek gemarchandeer” vormt die volgens hen neerkomt op “een instrumentalisering van vrouwenrechten”.

De tegenstanders zouden opnieuw een verwijzing naar de Raad van State kunnen vragen, maar een vierde verwijzing zou neerkomen op het misbruik van de instelling. Een andere mogelijkheid: de stemming van een amendement op het wetsvoorstel. Het reglement van de Kamer voorziet in dat geval dat de finale stemming pas op de volgende zitting kan plaatsvinden. Zo zou het dossier over het zomerreces getild kunnen worden.

Lees ook:

Waarom barst abortusdebat net nu los? En wat houdt de wetswijziging in? (+)

Bart De Wever en Valerie Van Peel: “Abortus is niet zoals het trekken van een tand”

500 abortussen, daarmee staat of valt formatie (+)
144 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Severeyns

  Natuurlijk wil die weer onderhandelen. Dank zij het gekronkel van O-vld met de abortuswet als laatste capriool hebben ze een manier gevonden om de Vlaamse partijen buiten spel te zetten. Dit scenario is hun natte droom..

 • Frederic Franke

  Splitsen zoals yougoslavie, tsechoslovakije! Is dit zo moeilijk? Andere hebben het al voorgedaan!

 • Ronny Severeyns

  Natuurlijk wil die weer onderhandelen. Dank zij het gekronkel van O-vld met de abortuswet als laatste capriool hebben ze een manier gevonden om de Vlaamse partijen buiten spel te zetten. Dit scenario is hun natte droom..

 • Francois Jonckheere

  Als men nu nog niet beseft dat België verleden tijd is, dan nooit meer. Wil confederalisme zeggen dat wij geen belg meer zijn ? M.i. niet, alleen leven wij dan in een deelstaat van België nl. Vlaanderen dat zelf mag beslissen over inkomsten en uitgaven. Idem voor de deelstaat Wallonië. En daar wringt het : die waalse politici weten zeer goed dat dat voor hun een ramp wordt. Vandaar hun weigering. Het is waarschijnlijk de enige bevolking op aarde die weigert baas te zijn binnen hun eigen gebied.

 • RONNY DE PETTER

  En zo worden de maandelijkse wedden van deze Fed heren nog een tijdje verder gezet zonder oplossing.