PS blijft deur dicht houden voor N-VA: “Moeilijk in oprechtheid van De Wever te geloven”

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).
Photo News Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).
Brussels minister-president en PS-toppoliticus Rudi Vervoort zegt dat zijn partij “tot nu toe” geen regering kan vormen met de N-VA. "We doen het niet. Dat is de lijn van de partij”, klonk het vanochtend op Radio 1. Op Bel RTL voegde hij eraan toe dat de PS moeilijk in de “oprechtheid" van De Wever kan geloven.

“We hebben de boodschap van De Wever behoedzaam ontvangen”, aldus Vervoort over de opening die De Wever zaterdag leek te maken richting socialisten. Tijdens zijn nieuwjaarsspeech legde De Wever vooral de nadruk op de sociale maatregelen in het programma van zijn partij, en liet hij het communautaire achterwege. “Maar het is moeilijk te geloven in zijn oprechtheid. We kennen onze geschiedenis. Het is altijd moeilijk de bedoelingen van De Wever in te schatten, wat bijna zijn handelsmerk is geworden”, klonk het.

“We hebben de indruk dat hij er altijd een laagje bij oplegt om nog wat mist te spuien en te kunnen zeggen dat de crisis verder blijft gaan, wat op de een of andere manier dan ook gebeurt.”

Op Radio 1 verdedigde Vervoort hetzelfde standpunt, nadat sp.a-politica Freya Van den Bossche de PS had opgeroepen het gesprek met N-VA minstens aan te gaan. Langs Vlaamse zijde lijkt er steeds meer toenadering te komen tussen N-VA, CD&V en sp.a om zo gezamenlijk het gesprek aan te gaan met PS en MR. 

“Principieel is dat zeker een mogelijkheid, maar in de feiten is het voor ons zeer moeilijk met de N-VA te kunnen samenwerken. Wij hebben een aantal rode lijnen zoals de verhoging van de pensioenen en sociale minima. En wat we dan met de N-VA hebben gezien in de vorige regering...”

“Bart De Wever maakt altijd een kleine opening, om dan meteen daarna te zeggen dat het toch niet gaat en onmogelijk zal zijn met de PS”, aldus Vervoort nog. “In 2011 dachten we ook dat we een regering konden vormen met de N-VA. Maar altijd kwamen er nieuwe problemen. Op vrijdag was het altijd: ‘Ja’, op maandag: ‘Het zal moeilijk zijn’, en op woensdag of donderdag was het: ‘Neen, het gaat toch niet’. Het is zeer moeilijk met hen een regering te vormen. We doen het niet, tot nu toe. Dat is de lijn van de partij.”
94 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  De PS zweert nog altijd bij het principe "la Belgique nous appartient". Wij delen de lakens uit en Vlaanderen moet zich schikken. En de Vlaamse trado-partijen spelen dat spelletje gewillig mee uit eigen belang. De PS-verrottingsstrategie van Di Rupo wordt verder gezet door Magnette. Dat zijn de échte separatisten van dit land.

 • Peter Janssens

  Bart De Wever had ook een veto tegen de PS en ECOLO dan blijft er niet veel meer over he . Maar ze zijn al twee mee verantwoordelijk voor de onbestuurbaarheid van België.

 • Diane Bernaerts

  Inderdaad: door wat we met de N-VA hebben gezien in de vorige regering, zowel federaal als Vlaams, heb ik het ook zéér moeilijk om nog in de oprechtheid van De Wever te geloven. Mocht N-VA tot een regering toetreden, zullen die "sociale" elementen waarschijnlijk het eerste zijn dat ze laten vallen. En sowieso zou een regering met PS en N-VA geen lang leven beschoren zijn: als je ziet dat N-VA zelfs in de Zweedse regering de rit niet wilde uitdoen en de stekker er uit trok....

 • Patrick Van Goubergen

  Vlaanderen onafhankelijk liefst gisteren dan vandaag

 • Gerry Cle

  Als er in Vlaanderen geen meerderheid is om België op een goede manier te besturen moet het maar met een Vlaamse minderheid. 'Goed bestuur' is tenslotte veel beter dan een regering MET Vlaamse meerderheid die het katastrofale afbraak beleid van Michel voortzet.