"Poortjes zullen wildplassen in metro verminderen"

De toegangspoortjes die weldra in de Brusselse metro geplaatst worden zullen het wildplassen een halt toeroepen. Dat zegt Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) in een reactie op het sp.a-onderzoek rond netheid en wildplassen in de Brusselse metrostations.
 
Beleidsplan
Daarnaast beklemtoont minister Grouwels dat in haar beleidsplan 2010-2014 aandacht besteed wordt aan de hygiëne in de metro. "Metrostations moeten aangename en veilige plekken zijn met ruimte voor handel en animatie", aldus de minister. "Heldere verlichting, bij voorkeur daglicht, en geen donkere hoeken zijn essentieel voor het veiligheidsgevoel. Er moeten hoogwaardige sanitaire voorzieningen komen: ruime, zichtbare en goed onderhouden toiletten, voor mannen en vrouwen en toegankelijk voor gehandicapten. Ook aparte verzorgingsruimten voor ouders met kleine kinderen zijn nodig."
 
Renovatie
Grouwels wijst erop dat de meeste metrostations in Brussel al enkele decennia oud zijn en dus gerenoveerd moeten worden om te voldoen aan de nieuwste noden. De minister is zich zeer goed van dit probleem bewust en maakt daarom werk van een grondige renovatie van de metrostations. "Toch ben ik verbaasd dat net sp.a dit probleem aankaart, omdat Pascal Smet in de vorige legislatuur nauwelijks werk heeft gemaakt van de netheid van de Brusselse metrostations." (belga/eb)