"Politie Antwerpen verdraait de feiten": getuige filmt incident in Borgerhout

Een buurtbewoner maakte beelden van de politie-interventie gisteravond in Borgerhout.
RV Een buurtbewoner maakte beelden van de politie-interventie gisteravond in Borgerhout.
Een getuige van het incident op de Turnhoutsebaan in Borgerhout geeft een andere versie van de feiten dan die van politie en burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Op mijn beelden zie je dat de mensen op afstand staan en niet tussenkomen bij de arrestatie." De politie in Antwerpen blijft erbij dat twee agenten na een arrestatie werden aangevallen door omstanders.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de aanval op politieagenten, gisteren op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Hij noemt het "ronduit van het laagste gedrag". "Ik vind dat eigenlijk onbegrijpelijk", zegt De Wever, "hoe zo'n groep van tergende en zelfs agressieve jongeren telkens weer de reputatie van onze stad besmeuren."

Gisteravond werden twee agenten van de Antwerpse lokale politie in Borgerhout aangevallen toen ze de bestuurster van een auto wilden controleren, die eerder vanwege haar rijgedrag was gespot door militairen. Volgens de politie omsingelden enkele tientallen jongeren de agenten en kregen die rake klappen en trappen. Nog volgens de politie deden toegesnelde ploegen de menigte uiteenstuiven. De Wever verwacht nu "een helder signaal vanuit de buurt". (lees verder onder het fimpje)Genuanceerd verhaal

Assia Missaoui (29) vierde die avond het Offerfeest bij haar ouders op de Turnhoutsebaan en kon vanuit hun appartement het incident filmen met haar telefoon. Zij vindt dat de versie van politie en burgemeester de waarheid onrecht aandoet. 

"Ze verdraaien de feiten", zegt Missaoui, "ze zeggen dat tientallen jongeren hen omsingelen, maar in werkelijkheid hielden mensen afstand en is de arrestatie gebeurd zonder dat iemand tussenkomt. Mocht er al sprake zijn van geweld, dan is het niet te zien op mijn beelden." Af en toe zijn de agenten en de gearresteerde buiten beeld. Wat daar gebeurd is, weet Missaoui niet. 

Wouter Bruyns, woordvoerder van Politie Antwerpen, benadrukt bovendien dat de belangrijkste feiten zich net iets eerder afspeelden. "Onze fietspatrouille had de grootste moeite om de auto tot stilstand te brengen", zegt Bruyns. "De dame in kwestie weigerde uit te stappen, was weerspannig en begon te krijsen. Op dat moment zijn onze agenten belaagd en geschopt door enkelingen die daarna weer even snel in de massa verdwenen."

"Het is alleszins een stuk genuanceerder dan de versie die de Antwerpse overheid verspreidt", zegt Missaoui nog. Op haar beelden is bijvoorbeeld te zien hoe iemand tegen de fiets van een van de agenten schopt, maar ook dat een andere voorbijganger die fiets weer recht zet. 

Bruyns benadrukt dat het inderdaad een genuanceerd verhaal is, maar dat de beelden zeker niet het volledige verhaal vertellen en dat er onderzoek loopt om te achterhalen wat er precies gebeurd is. "Mij stoort het dat de Borgerhoutse jongeren worden voorgesteld als losgeslagen wild, terwijl dat absoluut niet zo is", zegt Missaoui. "De gemoederen waren niet verhit."

De politie zegt dat tientallen jongeren hen omsingelen, maar in werkelijkheid hielden mensen afstand en is de arrestatie gebeurd zonder dat iemand tussenkomt

Assia Missaoui

Geen jongeren

Volgens Bruyns is er trouwens nooit verklaard dat het om een grote groep zou gaan, noch dat het om jongeren zou gaan. "Het gaat om een groep omstanders. En daarvan zijn er enkelingen die van de situatie gebruikmaken om bij wijze van spreken hun agressie bot te vieren op onze inspecteurs. Nadat de politie pepperspray heeft ingezet, zijn ze kunnen ontkomen en is de situatie ook ineens opgelost."

De filmpjes tonen volgens de politie niet het hele incident en tonen evenmin de start. Op verdere vragen over de precieze chronologie van het filmpje wordt vooralsnog niet ingegaan. "Daar doen we geen verdere uitspraken over, omdat dat deel uitmaakt van het onderzoek, dat we zijn gang willen laten gaan", aldus Bruyns nog.

Gevaarlijk

Missaoui linkt het aan de uitspraken van burgemeester Bart De Wever eerder deze week in Gazet van Antwerpen. Toen zei hij: "Kijk naar de foto's van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout kom je op een avond gemakkelijk twintig mannen van dat type tegen." 

"Dat soort uitspraken is nefast voor alle positieve projecten in deze buurt", zegt Missaoui. "Als je dan nu ziet hoe ze dit incident framen in het licht van de uitspraken van De Wever, dan vind ik dat gevaarlijk."

Het is niet het eerste incident waarin de politie van Antwerpen meldt dat ze door jongeren worden aangevallen. Eind juni waren er verschillende incidenten. Het stadsbestuur ging toen niet in op een uitnodiging van de bewoners voor een buurtoverleg.

Mij stoort het dat de Borgerhoutse jongeren worden voorgesteld als losgeslagen wild, terwijl dat absoluut niet zo is

Assia Missaoui76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Vermeulen

  Neen meisje dit filmpje zegt niets. Waar was je camera toen de eigenlijke feiten volop bezig waren? Waar was je camera toen de vrouw hardhandig uit haar auto gesleurd is zonder voorafgaand meerdere aanmaningen om zich uit het voertuig te verwijderen? Die beelden staan wel op de stadscamera's dus stop met onze politie te bekritiseren en laat het onderzoek zen werk doen.

 • Philippe Deckers

  En toch hebben die linkse idioten het nog steeds niet helemaal begrepen...

 • Jos Salsa

  Inderdaad deze aanpak is deze gemeenschap zelf schuld!! Ervaring heeft geleerd dat men dan allen samen spant, zich superieur voelt, een enorme haat heeft jegens ordehandhavers. En dan maar altijd met het magische woord "racisme" schermen. Van mij mogen ze ze stilaan allemaal buiten smijten, hier geboren of niet. Niet aanpassen en geen respect, weg ermee....

 • Kerty Nobil

  Blij te zien dat ik niet de enige ben die het nut van dit filmpje van NA de feiten niet zie. Feit is dat de vrouw het bevel van de agenten negeerde terwijl er een kind op de achterbank aanwezig was. Iedereen kan een nietszeggend filmpje van eigen commentaar voorzien maar daarmee verandert er niets aan de feiten.

 • hafi boul

  Kabas de zwaarte zondag doen was er nog geen spraken van deze jongeren maar wel van ccc en de bende van nevel ik dénk dat ze Belgisch waren en Vlamingen zijn toch bekend in wereld voor hun bekrompenheid