'Ploeterende' lerares richt via open brief wanhoopskreet tot Crevits: “Mijn lijf is kapot, wanneer zorgt u voor mij?”

ANP / Photonews
"Wij hebben al zo hard gevochten, mevrouw de minister (...) Mijn lijf is kapot, wanneer zorgt u voor mij? Wanneer zorgt u voor ons? " Met die wanhoopskreet richt een 'ploeterende' lerares zich donderdag in een opiniestuk in De Standaard rechtstreeks tot Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om de nood te klagen van de onderwijsmensen. De minister zegt in een reactie dat ze de klachten begrijpt en wijst op de maatregelen die tegemoet komen aan de verzuchtingen.

In haar open brief schetst Caroline Van Nieuwenhuyse haar loopbaan in het onderwijs. Ze begon als lerares basisonderwijs en werd daarna zorgcoördinator, pedagogisch staf­medewerker en directeur.

Als klasleerkracht werd Van Nieuwenhuyse geconfronteerd met "de hele opvolgingsplicht en administratieve verantwoordingsgekte, al dan niet netjes geordend in het zorgcontinuüm". In de scholengemeenschap Sint-Nicolaas Basisonderwijs was Van Nieuwenhuyse getuige van "de onvoorwaardelijke overgave van zoveel kompanen". Maar dan zorgde de vluchtelingencrisis voor nieuwe uitdagingen, "en alsof dat nog niet genoeg was, kwam onze koepel ook nog eens met een nieuw leerplan aandraven".

Hondenjob

Vervolgens werd ze directeur in een stadskernschool in Sint-Niklaas. "Het beroep van directeur basisonderwijs is - met alle respect - een hondenjob", stelt Van Nieuwenhuyse vast. "En neen, de stroop aan de baard met zogezegde loonsverhoging en de luttele uurtjes ondersteuning veranderen daar niets aan. Maar het staat goed, zo vlak voor de verkiezingen."

"De klaspraktijk staat bol van de druk, de regeltjes, de verwachtingspatronen. Ze is meer dan ooit onderhevig aan steeds sneller op elkaar volgende onderwijsvernieuwingen", diagnosticeert Van Nieuwenhuyse het Vlaamse onderwijs vandaag. "Uw directeurs hebben amper de tijd om even te ademen, om 'mens' te zijn", luidt de conclusie. "En de zorgcoördinator krijgt er al te vaak de opvolging bij die de directeur niet meer gedaan krijgt. Zegt u me dan eens, mevrouw de minister: wie blijft er dan nog over om ons te ondersteunen? “

De krant vroeg de minister Crevits om een reactie. "Ik begrijp de verzuchtingen", zegt Crevits. "Het verhaal laat me niet onberoerd." En de minister wijst vervolgens op maatregelen die al genomen werden, zoals "een sterke cao, die naast loonmaatregelen ook voor meer werkzekerheid én aanvangsbegeleiding zorgt" en de inzet van ondersteuners en meer administratieve ondersteuning voor de directeurs. Crevits geeft toe dat daarmee niet alles opgelost is. "Daarom ligt er een meerjarenplan voor het basisonderwijs op de tafel in het Vlaams Parlement en wordt het langverwachte tijdsbestedingsonderzoek nu als basis gebruikt voor verdere loopbaanmaatregelen."
161 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Saenen

  het is simpel : draai alle maatregelen die genomen zijn de laatste 25jaar terug. Durf de klok terug draaien, in plaats van pleister op pleister aan te brengen.

 • Emiel Waeterslagers

  volgende Vlaamse spreuk kwam meteen in mijn hoofd op : "geef de stoefers een brood, de klagers hebben geen nood"...

 • Leon TRIMPE

  Deze mevrouw heeft 100% gelijk . Een school moet kennis bijbrengen en al de rest dienen de ouders bij te brengen ? Maar ja als men in de fitness zit ,apres-werk'afspraakjes', en wat nog allemaal 'te doen' heeft dan zal er van opvoeden niets in huis komen .(cfr.doopfeestjes univ.)

 • Marie Louis STYNEN

  Heel veel respect voor de leerkrachten. Bij velen dienen de leerkrachten om de volledige opvoeding te geven i.p.v.thuis. Dan spreken we nog niet van de administratieve molen om een leerling te schorsen etc. De leerkrachten moeten enorm veel tijd steken in het gedetailleerd aantonen waarom leerlingen berispt worden. Ouders komen om de haverklap van hun tak maken als zoontje of dochtertje aangepakt wordt en op steun van vele directies hoeft men niet te rekenen.

 • Willem Pots

  ongelooflijk veel reacties hier van mensen die jaloers zijn op de vakanties die leerkrachten hebben. Solliciteer dan gerust in het onderwijs, hé! Vacatures genoeg. Maar oh, nee, als je dat zegt dan zien ze ineens toch de keerzijde van het onderwijs en zijn ze toch blij met hun eigen job. Want na 5 jaar lesgeven hield ik het er ook voor bekeken.