"Pistoolschot was bijna per ongeluk"

belga
De versie van Luc De Beule, de 54-jarige man die beschuldigd wordt van moord op zijn ex-vrouw Christine Versluys en haar broer Adelin in 2013 in Nevele, komt niet overeen met de objectieve vaststellingen. Dat bleek dinsdag voor het Gentse hof van assisen.

De feiten hadden plaats in de woning van de slachtoffers in Landegem, een deelgemeente van Nevele. De lichamen van de 50-jarige Christine Versluys en haar 53-jarige broer Adelin werden op 16 oktober aangetroffen, nadat De Beule zich had aangegeven bij de politie in Wetteren.

De scheiding die op 15 oktober voorkwam voor de rechtbank in Gent was volgens de beschuldigde de aanleiding voor de feiten.

De Beule verklaarde dat hij was binnengedrongen in het huis en zich verborgen had, en daarna Adelin had neergeschoten met een vuurwapen en Christine had gewurgd. "Ik had Adelin vast en ik draaide me en heb geschoten in een zwaai. Hij was zich aan het verweren. Ik schoot in zijn richting zonder te mikken", zei De Beule maandag.

Wetsdokter Michel Piette verklaarde dinsdag dat beide slachtoffers op gewelddadige wijze om het leven kwamen, maar de stelling van de beschuldigde over de dood van Adelin kon niet bevestigd worden.

belga

"Ik schoot in zijn richting zonder te mikken"

"Kogel kan toch geen bocht gemaakt hebben?"

"Het gebeurde in een schermutseling", verduidelijkte De Beule dinsdag. "Omdat ik zwaaide heb ik geschoten. Adelin was wakker geschoten uit zijn bed en met mijn elleboog heb ik hem tegengehouden." De kogel werd in het bed van het slachtoffer aangetroffen.

"Hoe kan uw uitleg kloppen? ", vroeg assisenvoorzitter Bart Meganck. "De kogel zou (volgens de versie van de beschuldigde, nvdr.) hoger terechtgekomen zijn. De kogel kan toch geen bocht gemaakt hebben. Is het niet zo dat je de kamer binnenkwam en geschoten hebt?" De Beule ontkende maar gevraagd door de voorzitter of het schot "bijna per ongeluk" was, antwoordde hij bevestigend. "Ik heb niet gemikt. (..) Ik weet niet wat er daar gebeurd is. Ik begrijp het niet."

Wapendeskundige Erik De Durpel verklaarde dinsdagavond ook dat de vaststellingen niet kloppen met de verklaringen van De Beule. "Het schot werd van zeer nabij afgevuurd, dat zien we aan de kruitzone. Volgens mijn berekeningen werd vanop een afstand van 10 à 20 centimeter geschoten", zei de deskundige. "Het is allemaal zo rap gegaan. Ik weet niet meer in welke houding ik geschoten heb", besloot De Beule.

Woensdag komen onder meer de gerechtspsychiaters aan het woord. Het arrest wordt volgende maandag verwacht.

belga