"Periode in sekte blijft litteken in ons leven"

Davy De Bakker.
PHOTO_NEWS Davy De Bakker.
Op het assisenproces rond het gewelddadige overlijden van Renate Jonkers uit Eindhoven zijn de moraliteitsgetuigen van Davy (30) en Ben (57) De Bakker gehoord. Davy wordt net als twee anderen beschuldigd van doodslag op Renate Jonkers. Ben staat terecht voor schuldig verzuim.

Nicole, de echtgenote van Ben en moeder van Davy, had nooit verwacht dat het zo ver zou kunnen komen. Na gezondheidsproblemen kwam Ben De Bakker via homeopathie in contact met Reiki-therapie.

"Tijdens spirituele sessies zijn mijn man en zoon in contact gekomen met Zabek", verklaarde de bezorgde echtgenote. "Mijn zoon kwam meer onder zijn invloed. Ik vond Zabek een zielig figuur. Ik zag hem drie keer, één keer kwam hij op de koffie en nam hij Davy mee. Ik zag hem nadien nooit meer thuis. Ze probeerden continu een smoesje te verzinnen, zodat ik hem op een avond tijd amper tien minuten zag. Ik probeerde hem los te wrikken uit die groep. Mijn man was nooit zo in de ban van Zabek, hij zat echter tussen twee vuren. Er werd aan hem getrokken om me te verlaten. Gelukkig bleef hij voor mij kiezen. Ik liet Ben naar de Satsangsessies gaan, anders had ik geen contact meer met Davy."

Verlaten op oudejaarsavond
Op oudejaarsavond zat de vrouw alleen met haar nicht, Ben en Davy zaten in Assent bij de sekte. "De liefde was groter dan onze dipjes. Zabek heeft geprobeerd ons huwelijk kapot te maken. Opeens kreeg ik een telefoontje dat Davy in de cel zat. Davy zei me dat ik rustig op vakantie moest gaan en dat alles binnen de week in orde ging komen. Ik ging een week naar Amerika, maar van een echte vakantie was geen sprake", zei ze.

"Toen Davy in de cel zat, voelde mijn man voelde zich schuldig dat hij niet vroeger met de groep was gestopt. Het blijft een litteken in ons leven. Ik wist trouwens niet dat hij die bewuste avond aanwezig was toen Renate stierf, dat was een klap in mijn gezicht. Hij was blijven zwijgen tot ik het tijdens een verhoor in Leuven te weten kwam. Onder stress kan hij moeilijk praten", verklaarde de Nederlandse vrouw.

"Grote spanningen"
De broer van Davy bevestigde dat hij enorm onder de invloed van de groep was. "Er waren grote spanningen tussen mijn ouders door de sekte", herinnert Pim zich. "Ik schrok enorm toen ik hoorde dat Davy aangehouden was. Ik was toen net aan het werk. Ik sportte veel en ging uit met vrienden om aan de spanning thuis te ontsnappen. Mijn broer was nooit gewelddadig, hij was toen we jong waren altijd bezig met wetenschappen." Paul verklaarde dat hij altijd een goed contact had met zijn broer Ben. "Hij was een warme man en goede vader. Ik geloof niet dat hij bewust iets verkeerd heeft gedaan."

Een werkcollega van Ben zag wel eens dat hij vreemde drankjes meenam naar de werkvloer. "We moesten wel eens lachen met de raar uitziende drankjes die hij meebracht. Dat was goed voor alles en nog wat, verklaarde hij. Hij leek nooit onder invloed van iemand te zijn of probeerde niemand te overtuigen van zijn visie. Ik verloor hem nadien uit het oog toen hij in een andere ploeg werd gezet", sprak de vijftiger.

Frans V.B. was een schoolkameraad van Davy. Volgens hem was Davy de laatste die geweld zou gebruiken. "Ik leerde hem op school kennen en we werden goede vrienden. Toen ik op 17-jarige leeftijd heibel kreeg met enkele dronken jongens kwam hij tussen ons in staan. Hij ving klappen op zonder een vinger naar hen uit te steken."

Ben en Davy De Bakker.
BELGA Ben en Davy De Bakker.