"Pedofiel Pieter Ceulen wil behandeling volgen om geen gevaar meer voor maatschappij te vormen"

Pieter Ceulen.
KOS Pieter Ceulen.
Het Antwerpse hof van beroep heeft op vraag van de verdediging de zaak van Pieter Ceulen (60) uitgesteld naar 9 september. De pedofiele zakenman wil in tussentijd een 'medische behandeling' volgen, waardoor hij geen verder gevaar meer zou vormen voor de maatschappij. Of het om een chemische castratie gaat, wilde zijn advocaat na afloop niet bevestigen.

Ceulen werd in januari veroordeeld voor het seksueel misbruik van kinderen in de Filipijnen en Cambodja, onder wie zijn drie eigen pleegdochters, en voor het bezit van 700 gigabyte aan kinderporno, dat hij met andere pedofielen had uitgewisseld. Ceulen had de rechtbank om een opschorting gevraagd, maar kreeg 19 jaar cel en werd voor 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.

Hij ging in beroep. Ceulen was vandaag niet aanwezig op de zitting, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Dirk Grootjans. Die vroeg een uitstel om conclusies op te stellen. Zijn cliënt wil van die tijd gebruik maken om zijn probleem aan te pakken.

"Hij wil een medische behandeling volgen, waardoor hij geen gevaar meer vormt voor de maatschappij. Het kan wel enkele maanden duren vooraleer er resultaat is. Aangezien het medische aspect heel belangrijk is voor zijn verdediging, vraag ik voldoende lange conclusietermijnen."

Of die 'medische behandeling' een chemische castratie is, wilde de advocaat na afloop niet bevestigen, maar daar heeft het wel alle schijn van. Child Focus wil intussen een versleuteld bestand op een harde schijf van Ceulen laten openen.

"Ceulen wist alle encryptiesleutels van zijn bestanden nog, behalve van dat ene. Wij vermoeden dat daar foto's van nog andere slachtoffers op staan. De politie heeft onlangs nieuwe software aangekocht, waarmee dat bestand mogelijk geopend kan worden", zei advocaat Kris Luyckx.

Op 9 september wordt de zaak behandeld. Ceulen wil die dag twee professoren en een gerechtspsychiater laten getuigen.