"Parket wil Pfaffs vervolgen voor belastingfraude"

UNKNOWN
Het Antwerpse parket vraagt de vervolging van Jean-Marie Pfaff, zijn vrouw Carmen Seth en hun vroegere boekhouder voor fiscale fraude en belastingontduiking. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. De Pfaffs willen niet reageren. Hun advocaat vraagt nog extra onderzoek van de onderzoeksrechter. "Als Jean-Marie geen bekend figuur zou zijn, zou het parket niet zo aandringen op vervolging", zegt hij.

In maart 2008 viel de fiscus binnen bij de Pfaffs in hun villa in de Guyotdreef in Brasschaat. Een uitloper van een rechtszaak in Turnhout uit de jaren '90 tegen een vroegere sponsor die nog geld moest van Jean-Marie. Er kwam toen aan het licht dat de Pfaffs vermoedelijk met belastingaangiftes knoeide. Het Antwerpse gerecht vorderde een onderzoeksrechter die alles liet uitpluizen.

Correctionele rechtbank
Na twee jaar is dat werk van de onderzoeksrechter afgerond en weer in handen van het parket. Dat zal, volgens Het Laatste Nieuws, aan de raadkamer vragen om Jean-Marie, Carmen en hun vroegere boekhouder Guido V. te vervolgen voor de correctionele rechtbank wegens belastingontduiking. De beslissing van de raadkamer laat op zich wachten; de advocaat van de Pfaffs eist nog extra onderzoek. Die vraag wordt vandaag behandeld.

"Oude betwistingen"

Huisadvocaat van de Pfaffs, Tom Versompel, zegt in Het Laatste Nieuws dat "de grote discussie draait om heel oude betwistingen uit 1999 en 2000". "Volgens ons is de redelijke termijn verstreken voor dat deel van de strafvervolging." Versompel beweert ook dat de Pfaffs hun aangiftes altijd door boekhouders en advocaten lieten doen. Hij ontkent met klem dat zijn cliënten bewust zaken niet zouden aangegeven hebben.

Zwitserse chalet uit de boekskes

Zo maakt de fiscus een zaak van de chalet in Zwitserland die niet aangegeven was, maar die, volgens Versompel, bij de fiscus bekend moest zijn omdat dat 15 jaar geleden al in de boekskes stond. Dat Jean-Marie tien jaar geen belastingen betaalde, doet de advocaat ook af als nonsens. "Er waren enkele laattijdige aangiftes, maar die zijn intussen rechtgezet."

Geen bedragen noemen
Over de gevorderde bedragen wil de advocaat niks kwijt aan Het Laatste Nieuws "want dat zou het enige zijn dat de mensen onthouden". Er wordt onderhandeld met de fiscus om tot een akkoord te komen. "Mocht Jean-Marie een gewone burger zijn, dan was dit dossier al lang afgehandeld. Nu wil men tonen dat niemand wordt gespaard", besluit meester Versompel. (jv)