"Overstap Broers kan relatie N-VA en CD&V net versterken"

De Voerense burgemeester Huub Broers werd woensdag verkozen tot gecoöpteerd senator van de N-VA.
UNKNOWN De Voerense burgemeester Huub Broers werd woensdag verkozen tot gecoöpteerd senator van de N-VA.

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft begrip voor de overstap van Huub Broers naar de N-VA. "Ik begrijp dat hij die kans grijpt," dixit De Clerck in De Ochtend bij Radio 1. Hij ziet in de overstap zelfs een mogelijkheid om de relatie met de N-VA te versterken.
 
De partijraad van de N-VA koos de Voerense burgemeester woensdag tot gecöopteerd senator. Broers was lid van de CVP en later CD&V, maar in de aanloop naar de verkiezingen van 2009 en 2010 riep hij op om voor de N-VA te stemmen. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei de werkwijze van de N-VA "politiek gezien te betreuren".
 
"In de sterren geschreven"

"Zijn overstap stond in de sterren geschreven", zegt De Clerck nu. "Broers heeft altijd al ambities gehad voor 'Brussel'. Ik begrijp dat hij nu, als 'kartellist' bij uitstek, die kans grijpt". Volgens De Clerck kan dit de relaties tussen CD&V en N-VA alleen maar versterken.
 
De Clerck liet geen twijfel over de Vlaamsgezindheid van de CD&V. "We zijn een Vlaamse partij en we moeten die ambitie realiseren". Hij zei het wel met CD&V-senator Rik Torfs eens te zijn dat de partij zich in de stedelijke gebieden zal moeten "heruitvinden". (belga/dea)