"Overkapping Antwerpse ring is van levensbelang"

Een groep gerenommeerde artsen waarschuwt de Vlaamse regering dat een volledige overkapping van de Antwerpse ring van "levensbelang" is. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

De verkeersader nog langer "open" laten liggen, kost letterlijk mensenlevens, zo waarschuwen de dokters in een open brief, waarin ze alle gezondheidsrisico's oplijsten voor wie in de buurt van de Antwerpse ring woont.

De betrokken artsen - cardiologen, long- en kinderartsen - willen met de opmerkelijke brief hun steun betuigen aan Ringland, een plan van stedenbouwkundigen en architecten om de Antwerpse ring volledig te overkappen.

CD&V en N-VA zeggen niet nee
CD&V en N-VA staan open voor het overkappen van de Antwerpse ring. Maar bij de christendemocraten vinden zowel minister-president Kris Peeters als Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits dat eerst de werken aan het Oosterweeltracé moeten gestart worden. N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt in een reactie aan de VRT dat het aan de volgende Vlaamse regering is om het plan te bekijken.

"First things first", stelt minister Crevits in een mededeling. "Het Valentijnsakkoord gaat over het rondmaken van de ring rond de stad, bestaande uit tunnels onder water en de dokken en het bieden van een oplossing voor de mobiliteitsproblemen op de Antwerpse ring. De mobiliteitsoplossing is essentieel en daar is de derde Scheldekruising voor nodig. De derde Scheldekruising niet in de buurt van de nog steeds onderbenutte Liefkenshoektunnel, maar op het Oosterweeltracé (waardoor het echt een alternatief vormt voor de bestaande ring) is daarvoor de belangrijkste stap", aldus de minister, die wel vindt dat de verdere overkapping van de ring een nuttige stap inzake goed ruimtegebruik is.

"We breken het viaduct af aan het Sportpaleis en sleuven de Ring al in vanaf Merksem. We leggen hierbij een deel overkapping aan, met een nieuw stedelijk plein in Merksem. Het Oosterweeltracé bevat daartoe al een aanzet en kan zeker uitgebreid worden. Maar om dit betaalbaar te maken, zal het hand in hand moeten gaan met stedelijke ontwikkelingen op en rond die overkapping. Dit zal dus tijd vergen en stap voor stap moeten gebeuren", besluit Hilde Crevits. Ook voor haar partijgenoot Kris Peeters laat de Oosterweelverbinding een overkapping toe, maar kan best eerst met de werken aan de verbinding gestart worden.

Ook N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever staat op voor het idee om de ring te overkappen, maar hij meent dat het aan de volgende Vlaamse regering toekomt om het plan te bekijken. Als het de inwoners van zijn stad ten goede komt, wil hij het overwegen, reageert hij bij de VRT.