"Overheid moet maar opdraaien voor opvang van dieren"

Sil Janssen (links) wil niet langer opdraaien voor uit de hand gelopen hobby's.
UNKNOWN Sil Janssen (links) wil niet langer opdraaien voor uit de hand gelopen hobby's.
Overheidsdiensten die wilde of andere dieren in beslag laten nemen bij particulieren, krijgen voortaan van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek de rekening voor de opvang gepresenteerd. "Het spaargeld van kinderen die ons willen steunen moet toch niet dienen om de uit de hand gelopen hobby van enkele paljassen te betalen", reageert Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Een voorbeeld: de burgemeester van Beringen, Marcel Mondelaers, liet onlangs bij een inwoner van zijn gemeente een 'hele dierentuin' leegmaken. "Er zaten meer dan dertig reptielen, waaronder enkele gevaarlijke slangen en honderden knaagdieren", vertelt de burgemeester. "We hebben die beesten naar het opvangcentrum in Opglabbeek gebracht. Maar nu krijgen wij de rekening voor alle kosten, tot de rechtbank hier een uitspraak over doet."

Tijgers op logement
"Wij proberen gewoon onze werkingskosten te recupereren", reageert Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum. "De verzorging, de verwarming, het eten,... wie moet dat allemaal betalen? Wij hebben hier bijvoorbeeld al anderhalf jaar twee tijgers van de gemeente Bree op logement. Maar er is niemand die ons hier iets voor betaalt. Het kan toch niet dat kinderen die hun spaarpot leegmaken voor ons, moeten opdraaien voor de kosten die enkele 'paljassen' maken door onverantwoord met dieren om te gaan?"

Factuur
"Als wij voor de federale overheid aan de andere kant van het land een aap moeten ophalen, moeten we aan diezelfde overheid een dierenarts betalen om het beest na verzorging naar een dierentuin te brengen. Wij mogen niks aanrekenen, maar krijgen wel zelf de factuur", zegt Sil Janssen. (belga/tma)

 Het spaargeld van kinderen die ons willen steunen moet toch niet dienen om de uit de hand gelopen hobby van enkele paljassen te betalen.  
Sil Janssen
Ook Leeuw Brutus werd na inbeslagname ondergebracht in Opglabbeek. Hij geniet ondertussen van zijn oude dag in Zuid-Afrika.
UNKNOWN Ook Leeuw Brutus werd na inbeslagname ondergebracht in Opglabbeek. Hij geniet ondertussen van zijn oude dag in Zuid-Afrika.