"Opslag ammoniumnitraat onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden in Antwerpse haven"

De haven van Antwerpen, beeld ter illustratie.
BELGA De haven van Antwerpen, beeld ter illustratie.
De productie, behandeling en opslag van ammoniumnitraat is in België streng gereglementeerd en gebeurt in de Antwerpse haven onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden. Dat zegt het Havenbedrijf na de zware explosie in de haven van Beiroet dinsdag, die veroorzaakt zou zijn door de ontploffing in een loods met ruim 2.700 ton van de chemische stof.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ammoniumnitraat wordt over de hele wereld gebruikt als kunstmeststof. Ook in de haven van Antwerpen wordt de stof frequent behandeld, zegt het Havenbedrijf woensdag. 

"De productie, behandeling en opslag ervan is in België streng gereglementeerd en gebeurt in onze haven onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden.”

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) betuigt haar medeleven aan de slachtoffers van het drama in Beiroet, maar stelt dat de situatie in de Antwerpse haven in geen geval vergelijkbaar is met de situatie in de Libanese hoofdstad. "Allereerst zijn er de strikte veiligheidsnormen en het is ondenkbaar dat een dergelijk product jarenlang zou opgeslagen blijven in een hoeveelheid die overeen komt met de overslagvolumes in Vlaanderen over een heel jaar.”

Lees ook:

IN BEELD. Zo verschrikkelijk is verwoesting na gigantische explosie in Beiroet

Wat je allemaal kan doen met ammoniumnitraat: velden bemesten, gebouwen opblazen en... ijsblokjes maken (+)

Ammoniumnitraat veroorzaakte in 1942 ook in Tessenderlo explosie met 189 doden 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stany Vandeweyer

  Typische Belgische reactie, in België kan het nooit maar toch komen we altijd achterna gehinkt

 • Paul Van elsacker

  In België zijn er toch geen problemen, niks problemen hier, we hebben alles onder controle, ik hoop moest er in de haven toch iets gebeuren we geen mondmasker nodig hebben want dan tja.

 • Guy Van Overberghe

  Waar/Wanneer hebben we dit nog gehoord ... Laat het ons HOPEN in ieder geval, ZEKER met die Kerncentrale in de Buurt ...

 • Sven Lindekens

  in Belgie is alles strikt en correct en kan nooit zoiets gebeuren . Altijd op alles voorbereid!