“Oproep van klimaatmars compleet genegeerd”: België stemt tegen duurzame energierichtlijn EU

Klimaatmars in Brussel afgelopen zondag.
Dieter Nijs Klimaatmars in Brussel afgelopen zondag.
De Europese Unie moet tegen 2030 32 procent van haar energieverbruik uit hernieuwbare bronnen halen, terwijl ze dan ook 32,5 procent minder energie moet verbruiken. Dat staat in het politieke akkoord over enkele nieuwe energierichtlijnen dat vandaag formeel goedgekeurd werd door de Europese lidstaten. Dat België als een van de weinige lidstaten tegen de energie-efficiëntierichtlijn stemde, stuit op onbegrip.

De doelstellingen zijn niet nieuw. Het politieke akkoord tussen de Europese instellingen werd in juni bereikt, in november zette het parlement het licht al op groen. Vandaag volgde de goedkeuring door de Raad, bestaande uit 47 Europese landen.

Er is echter ophef ontstaan omdat België de energie-efficiëntierichtlijn niet steunt. Samen met Tsjechië stemde het als enige in de Raad tegen de tekst. Slovakije en Kroatië hebben zich onthouden.

De vier landen maakten op 26 november al bekend dat ze geen voor-stem zouden uitbrengen. Maar omdat er geen unanimiteit vereist is, is hun verzet onvoldoende om de richtlijn te kelderen.

“Slag in het gezicht”

Verschillende politici van de oppositiepartijen en andere waarnemers reageren vol onbegrip op het Belgische standpunt. "Een slag in het gezicht van alle mensen die zondag mee opstapten voor een ambitieuzer klimaatbeleid", noemt Groen-voorzitster Meyrem Almaci het, verwijzend naar de klimaatmars in Brussel. 

Ook Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) heeft het over de tienduizenden deelnemers aan de mars. "Twee dagen later negeert deze regering hun oproep compleet. Bijzonder pijnlijk", schrijft ze op Twitter.

In een mededeling hekelt Vlaams parlementslid Bruno Tobback (sp.a) dat de verschillende Belgische klimaatministers “in hun woorden klinken als Obama, maar wanneer het aankomt op daden handelen als Trump”. “Hypocriete ambitie is de overtreffende trap van géén ambitie”, zegt hij.

“Niet te verwezenlijken”

In een officiële stemverklaring zegt België dat "het ambitieuze doel van het ingediende voorstel (...) België voor een doelstelling stelt die niet op kosteneffectieve wijze te verwezenlijken is". Er wordt met name verwezen naar de vereiste jaarlijkse energiebesparingen.

"Niettemin", luidt het, "zal België constructief blijven bijdragen tot de Europese energie-efficiëntiedoelstelling.”

Bekijk ook:
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Blondeel

  Landen zoals in Azië, Rusland , Amerika en bepaalde in Europa zijn vervuilers, maar België is wel een transit land waar veel vrachtwagens door rijden om naar andere Europese landen hun vracht lossen. Zodus niet dat wij echt de vervuiler zijn en ons autootjes moeten laten staan ,maar moet wel iets gedaan worden aan die vrachtwagens en vervuilde schepen.

 • Guy Mangelschots

  Zo bezorgt is de Belg niet. De Belg weet dat heel dat klimaat gebeuren hen veel geld gaat kosten. Heel dat klimaatgebeuren is ene grote Big Business.

 • William Bonny

  Had Michel,inplaats van in Marrakesch de vedette&weldoener van België te gaan spelen. Zich bij zijn regering gehouden en zijn politieke verantwoordelijkheid opgenomen. Had België nu weer niet met de billen bloot moeten staan. Maar nee, onze 1ste minister gaf niet thuis. Want hij was in Marrakesch te druk bezig met zijn V.N. zetel voor 2 jaar te verzilveren!!!.

 • carina moors

  Ze werken eraan..prijs gas.stookolie.electriciteit omhoog..mensen zetten hun verwarming af of velen kunnen zelfs geen wintervoorraad meer inslaan..halen ze hun norm nog..

 • Guido Deville

  Laten we niet vergeten dat Vlaanderen de hoogste bevolkingsdichtheid van de Europese Unie heeft: 462 inwoners per km2 en dat de chemische nijverheid hier een grote werkgever is. Kernenergie is misschien op langere termijn niet de energie van de toekomst, maar zonder kernenergie wordt het probleem van de CO2 uitstoot straks alleen maar groter. Of gaan we dan nog meer dure electriciteit uit het buitenland invoeren die is opgewekt uit kernenergie of zeer vervuilende bruinkool?