"Opnieuw bewezen dat opiniepeilingen niet deugen"

Politicoloog Johan Ackaert
Foto Borgerhoff Politicoloog Johan Ackaert
Met opiniepeilingen kan je geen verkiezingsresultaten voorspellen, dat zegt politicoloog Johan Ackaert van UHasselt. “Kiezers van het Vlaams Belang willen niet toegeven dat ze voor die partij stemmen”.

“De opiniepeilers hadden wel een beetje de richting aangegeven over winst en verlies voor sommige partijen, maar zeker de grootte van het verlies bij N-VA en de winst van Vlaams Belang hadden ze totaal niet zien aankomen. En dat verwondert mij niet”, zegt politicoloog Johan Ackaert van UHasselt. 

“Opiniepeilingen deugen niet om verkiezingsresultaten te voorspellen, dat heeft onder meer te maken met een aantal technische gegevens zoals de samenstelling van de steekproef, maar ook met het feit dat kiezers van het Vlaams Belang niet willen toegeven dat ze voor die partij stemmen.”

Politiek correct in enquête, middenvinger in stemhokje

Ackaert verwijst naar de vorige “zwarte zondag” van 24 november 1991. “Toen werd de winst van het toenmalige Vlaams Blok ook niet voorspeld”, zegt professor Ackaert. Blijkbaar geven geënqueteerden niet graag toe dat ze voor die partij stemmen, het wordt gezien als politiek afwijkend gedrag en men geeft dan liever een politiek correct, een politiek wenselijk antwoord.”

Niet alleen de peilers zagen de Vlaams-nationalistische vloedgolf niet aankomen, ook de voorzitters van de andere partijen verkeken zich op het groeipotentieel van het Vlaams Belang. “Je krijgt dan de cliché-antwoorden van politici, wanneer ze geconfronteerd worden met hun verlies in de peilingen”, zeg Ackaert. “Ze zeggen dan dat ze toch goed onthaald worden bij huisbezoeken en op markten, maar ik denk niet dat kiezer bij die markt- of huisbezoeken geneigd is om zijn hart echt te luchten bij politici. Dat doen ze wel in de anonimiteit van het stemhokje, en dan krijg je een forse omhooggestoken middenvinger te zien.”

Optimistisch

Ondanks de verdeelde uitslagen ziet de politicoloog van UHasselt de toekomst niet somber tegemoet. “Bij de vorige lange regeringsonderhandelingen die meer dan 540 dagen geduurd hebben, is ons land er niet zo bekaaid afgekomen. Op sociaal-economisch vlak zijn we, ondanks de toen heersende crisis, niet in een moeras terechtgekomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat we nu toch vrij snel een Vlaamse regering krijgen. Dat de federale dan wat langer op zich laat wachten, hoeft niet eens zo problematisch te zijn”.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Poot

  Opiniepeilingen worden misbruikt om 'fake news' te verspreiden en de kiezer te beïnvloeden.

 • Filip Desmedt

  Opiniepeilingen die voor verkiezingen worden gepubliceerd zijn steeds manipulatieve peilingen , aangepaste peilingen , om mensen hun stemgedrag te beïnvloeden . Linkse media speelt op deze slinkse manier in op de mensen , alleen , de mensen zij na 30 jaar wanbeleid , na 30 jaar NIET luisteren naar hun , na het door de strot duwen van Europa , van het Marakech akkoord , enz , de hedendaagse trado partijen zo beu als koude pap !!! De manipulatie is voorbij !!

 • Daniel Collier

  Ik stem al van 91 op het Vb waarom zou ik daar niet voor uitkomen,het enige dat mij spijt dat ik nog geen politieker ben tegen gekomen voor mijn gedacht eens te zeggen.

 • Segers Peter

  opiniepeilingen werken niet omdat ze meestal maar enkele duizenden mensen raadplegen. Wie zijn die? Uit welke omgeving? Welke leeftijdscategorie? etc... Het is bijna onmogelijk om deze representatief voor een paar miljoen mensen te maken. Daarvoor moet je veel meer mensen bevragen dan die paar duizend!

 • Emiel Vandeplas

  Bij peilingen nooit een correcte doorsnee van de bevolking. Peilingbureaus gebruiken ook maar hun listings . Vermoedelijk listings samengesteld naar onderwerp van bevraging.