"Opleiding tot politieman deugt niet"

Politiemensen krijgen in hun opleiding nauwelijks te horen hoe ze op een behoorlijke manier slachtoffers en getuigen moeten ondervragen en helpen bij de herkenning van de dader.

Een vrouw wordt slachtoffer van een handtasdiefstal. Getuigen bellen de politie, die ter plekke komt. Wat volgt is een reeks van blunders: een getuige wordt afgewimpeld. Het slachtoffer wordt in een wachtlokaal gezet waar robotfoto's van daders aan de muren hangen. Als ze het fotoboek onder de neus krijgt, komt de ene na de andere politieman binnen, sommigen kijken over haar schouder mee en duiden af en toe iemand aan met de vraag of hij de dader niet is. En bij de line-up ziet ze twee figuranten binnenkomen die duidelijk politiemannen zijn.

DVD
De scène is opgenomen op een dvd die te zien zal zijn op 11 en 12 maart tijdens de studiedag Van confrontatie tot line-up onder de Oslo-voorwaarden. Deze dag wordt georganiseerd door het Comité P en het Centrum voor politiestudies. "We stellen vast dat politiemensen de politietechniek 'confrontatie' niet behoorlijk kennen, met als gevolg dat sommige rechters verdachten vrijspreken wegens gebrek aan bewijs", zegt het Comité P.

Het Comité P onderzocht de politie-opleidingen in de tien opleidingscentra en kwam tot de conclusie dat er nauwelijks les wordt gegeven over wat je moet doen opdat een herkenning van de dader betrouwbaar zou zijn. (belga/mvl)