"Opleggers vol halftamme everzwijnen worden avond voor jachtpartij gelost in het gebied, da's een publiek geheim"

Een everzwijn in een bos nabij Saint-Hubert (provincie Luxemburg). Foto ter illustratie.
EPA Een everzwijn in een bos nabij Saint-Hubert (provincie Luxemburg). Foto ter illustratie.
Is de illegale invoer van buitenlandse everzwijnen voor jagers verantwoordelijk voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg? Een jager die enkele dagen geleden anoniem de RTBF te woord stond, heeft weet van zulke praktijken. Hij  spreekt van een "publiek geheim".

 Volgens de man is het al jaren gaande in de Ardennen en de Condroz (de landstreek die zich uitstrekt over de provincies Namen, Luik en Henegouwen): op de avond voor een grote jachtpartij, of soms op de dag zelf, worden opleggers met soms tot tweehonderd everzwijnen in het jachtgebied gelost. De losgelaten beesten zijn besteld door rijke jagers die hun jachtpartij drastisch willen opleuken. De buit wordt zo aanzienlijk vergroot. "Zomaar tweehonderd wilde everzwijnen schieten op twee dagen tijd, dat is praktisch onmogelijk, weet u", aldus de anonieme jager op de RTBF. Zelf heeft de jager een soortgelijk transport nooit gezien, benadrukt hij.   De man is absoluut tegen zulke praktijken gekant. "Het plaatst de Belgische jachtwereld in een zeer slecht daglicht." 

(tekst gaat verder onder foto)

REUTERS

Sil Jansen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek verklaarde vandaag op het Radio 1-programma Nieuwe Feiten dat deze "ingeblikte jachten" gekend zijn en soms door boswachters oogluikend worden toegestaan. De gebruikte everzwijnen zijn niet wild, maar halftam. De beesten groeien op in afgebakende gebieden in Oost-Europa (onder meer Polen) en worden vervolgens naar Frankrijk en Spanje gebracht om aan te dikken. Vanaf daar gaat het dan naar jachtgebieden waar ze gedropt worden en zo een makkelijke schietschijf vormen voor de jagers. Deze illegale praktijk wordt ook bij de fazantenjacht toegepast. Vooralsnog is niemand ooit veroordeeld voor zulke jachten.

In het zuiden van de provincie Luxemburg zijn tot nu negen besmette (en dood teruggevonden) everzwijnen aangetroffen. Dertien landen buiten de Europese Unie hebben -minstens gedeeltelijk- de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. Om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen wil federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) 4.000 gekweekte varkens binnen een beveiligde zone van 63.000 hectare laten ruimen. De Waalse landbouwfederatie FWA vindt dit een radicale maatregel die op economisch vlak verstrekkende gevolgen heeft. Volgens de FWA zijn nog andere oplossingen mogelijk.

Bekijk ook:
121 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Oscar Hermans, fazanten uitzetten is ook strafbaar, toch gebeurt het massaal. Jacht heeft niks meer te maken met voedselvoorziening, dat stadium is de beschaafde mens al voorbij, het is enkel nog doden voor het plezier.

 • nicole van nuffel

  Afschuwelijk en dat mag allemaal,echte dierenmishandeling en waarschijnlijk allemaal dikke nekken die dan met hun trofee opscheppen.

 • Oscar Hermans

  Er is geen enkel bewijs welke dit artikel klopt. Jullie verwijten aan de jagers is ongegrond ! Het onderzoek zal het uitsluitsel geven. Met dna onderzoek gaan ze de oorsprong van de virus kunnen achterhalen. Everzwijnen worden niet uitgezet , is zelf strafbaar. En eten jullie maar allemaal een stuk wild dat gekweekt wordt in één of andere fokkerij, ik alvast niet. Dieren jagen ook om zichzelf aan eten te voorzien ! Jullie voorouders deden dit ook.

 • Franky Puystjens

  Een flink aantal jaren terug, ben ik (tijdens het jachtseizoen!) ooit diep in een bos in de Ardennen op een hoge houten omheining gestoten rond een stuk grond van grofweg 10 x 10 meters. Toen ik de omheining beklom, zag ik binnenin enkele tientallen volwassen everzwijnen! Er liepen auto- of vrachtwagensporen van/naar de ingang ervan. Hoe en waarom die evers daar terecht waren gekomen, weet ik niet. Maar de volgende dag, was de "kooi" leeg...

 • Gerard Braeckmans

  De helden met het geweer gaan weer op pad.