'Operatie Kelk' voor onderzoeksgerecht

UNKNOWN
Het Brusselse parket-generaal heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) aangesteld om een uitspraak te doen in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. De KI moet nu onderzoeken of dat gerechtelijk onderzoek volgens alle wettelijke regels verlopen is. Dat meldt het parket-generaal.

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zal naar alle waarschijnlijkheid de advocaat van het Mechelse aartsbisdom en van kardinaal Danneels niet horen over de eventuele onregelmatigheden die zouden gebeurd zijn bij het gerechtelijk onderzoek naar kindermisbruik binnen de Kerk. Dat heeft de advocaat van het aartsbisdom, Fernand Keuleneer.

Het aartsbisdom noch kardinaal Danneels zijn partij in het gerechtelijk onderzoek van onderzoeksrechter De Troy.

Huiszoekingen

Het was Keuleneer die ervoor zorgde dat het Brusselse parket-generaal het onderzoeksdossier opvroeg. De advocaat schreef na de huiszoekingen van 24 juni in het aartsbisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen een brief aan het parket-generaal waarin hij een tiental opmerkingen over mogelijke onregelmatigheden maakte. Het parket-generaal bestudeerde daarop het onderzoeksdossier en heeft nu de KI gevat, zodat die zich moet uitspreken over de regelmatigheid van het onderzoek en de verschillende onderzoeksdaden.

Danneels
De actie, die de naam 'Operatie Kelk' meekreeg, deed veel stof opwaaien.  Dat het parket-generaal nu de KI heeft gevat, wijst erop dat het een besluit heeft genomen maar welk besluit dat is, is voorlopig nog niet duidelijk.

Geen oproeping
In die procedure zal het parket-generaal gehoord worden en, naar alle waarschijnlijkheid, de onderzoeksrechter, maar dus niet meester Keuleneer. Het Wetboek van Strafvordering zegt dat de KI de inverdenkinggestelden en de burgerlijke partijen in het dossier kan horen, maar het aartsbisdom en kardinaal Danneels zijn geen van beiden. "Ik ga er dan ook vanuit dat wij niet gehoord worden", zegt de advocaat. "We hebben ook geen oproeping gekregen. Vanzelfsprekend zullen we de procedure wel met grote belangstelling volgen."

De zitting van de KI vindt plaats op 6 augustus. Welke vorderingen het parket-generaal op die zitting zal nemen, is niet duidelijk.(belga/dea/ep)

UNKNOWN