“Open Vld eist dat MR mee in Brusselse regering mag stappen”

De Brusselse liberalen Guy Vanhengel en Sven Gatz, die vorige week al een akkoord sloten met de groenen en socialisten voor een Brusselse regering langs Nederlandstalige kant, moeten “temporiseren”. De partijtop maakte de twee vanmorgen duidelijk dat de MR absoluut mee aan boord moet, schrijft De Tijd en bevestigen liberale bronnen aan Belga.

In Brussel kwam Groen als grootste Nederlandstalige partij uit de stembusgang. De partij heeft vier van de 17 zitjes en besliste vrijdag al in zee te gaan met de liberalen en het project One.Brussels van sp.a-minister Pascal Smet. Die hebben elk drie zetels. CD&V, N-VA en Vlaams Belang vielen uit de boot, voor de christendemocraten was dat zelfs de eerste keer ooit in Brussel.

De Brusselse regeringsvorming verloopt ietwat apart van de andere coalitie-onderhandelingen. Er moet zowel bij de Franstaligen als de Nederlandstaligen een meerderheid zijn, en in principe onderhandelen beide taalgroepen volledig los van elkaar. Over wie er aan tafel zit, heeft de andere taalgroep eigenlijk niets te zeggen.

Toch zou Open Vld nu de druk willen opvoeren op de Franstaligen, waar de PS als grootste partij aan zet is en Ecolo dankzij fikse winst de tweede partij werd. De Vlaamse liberalen zijn beducht dat ze nu al worden meegetrokken in een linkse Brusselse regering, wat mogelijk voor problemen kan zorgen op Vlaams en federaal vlak. Daarom heeft de partijtop Guy Vanhengel en Sven Gatz nu de opdracht gegeven tijd te rekken en de boodschap te geven dat het “samen uit, samen thuis is”. Met andere woorden: mét de MR, of helemaal niet. 

De MR zit al vijftien jaar in de oppositie in Brussel, terwijl Open Vld de vorige legislatuur wel in de meerderheid zat. De Franstalige liberalen hopen daar nu verandering in te kunnen brengen. De partij is in Brussel en Wallonië niet absoluut nodig voor een meerderheid, maar hoopt toch in zo veel mogelijk regeringen te geraken.

Zes thema’s

PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort zetten ondertussen hun gesprekken voort met het oog op de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Even na 15 uur kwamen DéFI-voorzitter Olivier Maingain en Brussels voorman Bernard Clerfayt langs. Morgen is het de beurt aan PVDA voor de middag en het cdH na de middag.

Onkelinx verklaarde bij haar aankomst in het Brussels parlement dat bij de verschillende Franstalige partijen wordt gepolst naar hun prioriteiten binnen zes thema’s: mobiliteit, huisvesting, werk, klimaat, bestuur en sociale cohesie. Tegen vrijdag verwachten de PS-onderhandelaars een nota van elke partij waarin ze die hoofdstukken verder op punt stellen. Nadien leggen Onkelinx en Vervoort de hand aan een onderhandelingsnota.

“Alles nog mogelijk”

Onkelinx voegde er aan toe dat alles nog open ligt. Eenzelfde geluid bij Vervoort. “Alles is nog mogelijk”, aldus de regeringsleider, die er niettemin aan herinnerde dat de PS “een aantal voorkeuren” heeft uitgedrukt. Daarmee doelt Vervoort op het pleidooi tijdens de campagne om tot “zo progressief mogelijke” meerderheden te komen.

Vorige week kwamen Ecolo en de MR al langs. Na PVDA en cdH morgen, is het donderdag en vrijdag de beurt aan de sociale partners. 
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guy perain

  Wat hebben die nog te eisen!! Hieraan zie je maar dat het enkel om de postjes(de centen) te doen is!!

 • Frederic De Man

  Grappig hoe ze net als CD&V al hun kiezers gaan kwijt zijn. Nu al maakt men schade die men niet meer ongedaan kan maken. Wil de partij blijven bestaan heeft men heel dringend een nieuwe voorzitter nodig. Dan best iemand als Bart Tommelein of Vincent Van Quickenborne. De geloofwaardigheid van heel die partij staat op het spel.

 • Peter Simons

  Als je verliest heb je niets te eisen !

 • Matt morre

  Slechte verliezers minderheden gan effe ondemocratisch doen

 • Lisette Theunis

  Het doe meisje heeft veel goesting. De anderen zijn gewaarschuwd.