"Ook zonder Francken was het evident dat Puigdemont naar België zou komen"

Paul Bekaert, advocaat van de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont, vanavond in 'De Afspraak' op Canvas.
vrt Paul Bekaert, advocaat van de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont, vanavond in 'De Afspraak' op Canvas.
De stelling van N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dat Carles Puigdemont in België asiel kon aanvragen, heeft geen invloed gehad op de beslissing van de afgezette Catalaanse minister-president om naar ons land te komen. Dat zegt zijn advocaat Paul Bekaert in 'De afspraak' op de openbare omroep vrt.

"Die uitspraak van Francken heeft geen rol gespeeld", zegt Bekaert. "Het volstond voor Puigdemont om zijn advocaat in Barcelona te vragen waar hij asiel kon aanvragen. Ik denk dat Brussel voor de hand lag. Als hij naar Spanje terugkeert, stopt Madrid hem achter de tralies en kan hij niks meer doen. Nu kan hij tenminste nog vrijuit spreken, als is het vanuit Brussel", aldus Bekaert in het praatprogramma van Lieven Van Gils.

Niettegenstaande het feit dat Puigdemont vanavond zijn "vrienden van de N-VA" bedankte tijdens een toespraak voor 200 Catalaanse burgemeesters in de Brusselse Bozar, heeft hij volgens Bekaert geen formele contacten met de partij van voorzitter Bart De Wever. "Alle contact met de buitenwereld verloopt via mij. Misschien gebeurt het informeel, maar ik heb in elk geval nog niet gemerkt dat parlementsleden van de N-VA hem hulp hebben geboden."

"We hebben geen steun nodig van de Belgische politiek", aldus Bekaert. "Het is de rechter die over zijn lot beslist. Als hij zijn overlevering beveelt, kan geen enkele politicus dat tegenhouden. Hier geldt de scheiding van machten."

Bekaert denkt niet dat in Spanje rechtstreeks telefoonlijnen liggen tussen het gerecht en de politiek. "Wel zitten veel rechters op dezelfde lijn van veel rechtse politici. Ze delen dezelfde mentaliteit van het ene en onverdeelbare Spanje."

Veel Spaanse rechters zitten op dezelfde lijn van veel rechtse politici. Ze delen dezelfde mentaliteit van het ene en onverdeelbare Spanje

Paul Bekaert28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rob jamers

  De N-VA gebruikt appelen en peren om ongegronde vergelijkingen te maken die in hun agenda passen

 • Tom Faes

  Zou de Theo in verlof zijn?? Nee dat denken we niet .De nva heeft de tactiek aangepast .Nu is het om de beurt olie op het vuur gieten. Foei nva.

 • Jan Van Rompaey

  Hier bestaat ook geen democratie. Na de verkiezingen maken meerder partijen een akkoord. Hun vriendjes worden minister zonder enig bewijs van bekwaamheid ( Van Overtveldt; Weyts, Geens enz)

 • jos indigne

  Francken had toch maar gewoon gezegd dat Puidemont "kon " asiel aanvragen en er nog bij gezegd dat zijn dossier zou behandeld worden ,net als alle andere

 • Etienne De Bondt

  Als iedereen buiten Europa weet dat ge hier gemakkelijk asiel kan krijgen, zullen ze het in Spanje ook wel weten zeker. Dat hij hier vrij kan rondlopen raakt mijn koude kleren, maar dat ze hier politieke bijeenkomsten mogen organiseren zou moeten verboden worden, voor iedereen. We hebben hier al last genoeg van bepaalde bevolkingsgroepen dat we de Spanjaarden tegen de Catalanen er ook nog moeten bijnemen.