“Ook in België nog werk aan de winkel op vlak van mensenrechten”

In asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel worden nog steeds kinderen opgesloten.
In asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel worden nog steeds kinderen opgesloten.
Ook België heeft in 2018 belangrijke steken laten vallen als het om het respecteren van de mensenrechten ging. Dat zegt Amnesty International, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De mensenrechtenorganisatie verwijst onder meer naar de wapenleveringen aan Saudi-Arabië en het gekibbel van de regering over het VN-migratiepact. 

"In 2018 toonde ons land zich duidelijk bezorgd over de aanval op mensenrechten in bijvoorbeeld Polen, Burundi of Jemen. België en minister Reynders in het bijzonder streven ook naar de invoering van een soort periodieke evaluatie van de staat van de rechtsstaat binnen de EU, wat zeker positief kan zijn", zegt directeur van Amnesty International Vlaanderen Wies De Graeve. "Maar tegelijk gingen wapenleveringen aan Saudi-Arabië onverminderd door. Ook het politiek gekrakeel rond het VN-Migratiepact is bijzonder pijnlijk. Dit Global Compact is een belangrijke stap vooruit in de uitwerking van een internationaal kader over migratie."

Daarnaast is ons land opnieuw begonnen met het opsluiten van kinderen in het kader van uitwijzingen, en moeten asielzoekers op straat slapen door de limiet op het aantal asielaanvragen per dag. En ook de opschorting van het engagement voor hervestiging van kwetsbare vluchtelingen is betreurenswaardig.

België mensenrechtenkampioen op Veiligheidsraad?

België heeft vanaf volgend jaar voor twee jaar een zitje in de VN-Veiligheidsraad. "Wij verwachten dat België zich internationaal een mensenrechtenkampioen toont. Ons land moet het zitje in de Veiligheidsraad aanwenden om mensenrechten hoog op de internationale agenda te zetten en de aanvallen op het mensenrechtenkader te stoppen." zegt De Graeve. "België moet zich bijvoorbeeld engageren om de aanzwellende vrouwenrechtenbeweging te ondersteunen door activistes beter te beschermen en een forum te geven."

Daarnaast moet België voor eigen deur vegen: "stop bijvoorbeeld de wapenleveringen aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen. Sluit niet langer kinderen op in Steenokkerzeel met het oog op uitwijzing. En maak eindelijk werk van een gevangenissysteem dat voldoet aan de basisrechten van gedetineerden", besluit De Graeve. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Van Den Berghe

  Dat AI zich eens bezighoudt met de regimes in Afrika , Zuid Amerka en andere ontwikkelingslanden met hun corrupte regeringen of dictators . Daar zijn geen mensenrechten, maar ja het is gemakkelijker om te muggeziften over het beleid in de Westerse wereld.

 • Jef Heffens

  Amnestie is zijn geloofwaardigheid aan het verliezen ze voeren gewoon een absurde linkse politiek die tegen Amerika en het westen is gericht. Van landen als China, Rusland, Saoedi Arabië en vele andere landen hebben ze gewoon schrik en ze gaan naar alles met microscoop gaan kijken. Ze moeten zich nu echt helden voelen.

 • rik lagrou

  Dat deze van mensenrechten Dan ook eens op bezoek gaan bij armen die in tehuizen wonen in zalen moeten slapen met 8 Krijgen dan20€ per week drinkgeld Al wie uit oost Europa naar hier komen nooit terug naar hun thuisland Deze leven inderdaad met hun kinderen op straat of kraakpanden of in gepalmde woonsten

 • Joske Martens

  Amensty begint onmogelijke eisen te stellen, en vooral de mensen die een rustig leven hebben te schofferen, door hen dingen op te leggen die ze niet willen of acties van vreemde criminelen die ze beschermen.

 • sven vandenwaeyenberg

  "En maak eindelijk werk van een gevangenissysteem dat voldoet aan de basisrechten van gedetineerden” Ga dit gerust eens aankaarten bij de vereniging Ouders van een Vermoord Kind.