Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ook euthanasie voor wie levensmoe is"

belga
Ook wie niet terminaal ziek is, maar levensmoe, moet euthanasie kunnen vragen. Vlaams Parlementslid en senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) pleit er als eerste politicus voor om dat in te schrijven in de wet.

"Wanneer mensen aangeven dat ze levensmoe zijn, wie zijn wij dan als maatschappij om te zeggen dat ze moeten blijven leven?" Dat zegt Jean-Jacques De Gucht. Hij is de eerste politicus die deze delicatie kwestie op de politieke agenda zet, in navolging van LEIF-artsen. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als het Nederlandse D66. Die partij diende een wetsvoorstel in dat zegt dat een oudere die klaar is met zijn leven, hulp moet kunnen krijgen om zijn leven te beëindigen. Het zogenaamde "voltooid leven-wetsvoorstel" is bij onze noorderburen momenteel voorwerp van een hevig emotioneel debat.

De Gucht benadrukt wel dat er ook bij ons eerst een breed maatschappelijk debat op gang moet komen. "Er moet een wankel evenwicht worden gezocht tussen het recht op zelfbeschikking en het risico op misbruik bij een zeer kwetsbare populatie", zo zegt hij. "De kwestie van euthanasie bij hoogbejaarden die levensmoe zijn, is zeer delicaat. Het kan niet de bedoeling zijn dat al wie zich eenzaam voelt, via de juridische weg uit het leven kan stappen."

De Gucht pleit voor een duidelijk onderscheid tussen polypathologie - het lijden aan verschillende chronische ziekten tegelijk, dat objectiveerbaar is en een wettelijke grond is voor euthanasie - en een voltooid leven. "Het zou een goede zaak zijn dat we wettelijk kunnen bepalen aan welke objectiveerbare criteria dat voltooid leven onderhevig moet zijn", aldus nog de Open Vld-senator.

Turnhoutenaar Jozef is 74, fysiek gezond en zou van een dergelijke wet graag gebruik maken. Hij beschouwt zijn leven als voltooid en wil sterven, maar komt tot zijn grote verdriet voor euthanasie niet in aanmerking. Lees zijn verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken.
105 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Wesley Kenis

  Ga eens bij een dierenarts kijken hoeveel er daar "gespoten" word om gelijk welke 4eden maar als het over een mens gaat dan word het plots "serieus" want dan telt alleen nog hoeveel hij voor de staat kan ophoesten. Er zijn nu al genoeg zwarte weduwen in ons land die denken te mogen beslissen over het beëindigen van iemand anders zijn leven.

 • stijn rogiers

  Jd4 heeft het begrepen. Als er moet betaald worden liefst zo rap mogelijk dood. Zou je nog naar een dokter gaan of een griepvaccin nemen? Ikke nie of tis bij een breuk

 • Sophie V

  Eindelijk iemand die dit durft voor te stellen! Iedereen zou het recht moeten hebben in humane omstandigheden een einde aan zijn leven te maken zolang het een herhaalde vraag over een bepaalde periode betreft en niet in een opwelling gebeurt. Zware criminelen en pedofielen zouden het maar één keer hoeven te vragen...

 • S D B

  Ik hoop dat niemand van jullie hier ooit maar één geestelijke aandoening krijgen. Jullie zullen anders piepen. Ik overweeg euthanasie. Vecht bijna 44 jaar. Oordeel niet over waar je niets van weet. Het dierenrijk en het mensdom. Het laatste is hier weer goed bezig.

 • Bart Vanheede

  Die gast is precies met niets anders bezig dan met de vraag hoe onze ouderen uit de weg te ruimen. Het blijft hoe dan ook moord, en dat polijst hij mooi op met mooie woorden en schijnbaar goedbedoelde intenties. Abortus is moord, dit ook. In plaats van te kijken hoe we op een goede manier oud kunnen worden, zoekt hij manieren om hen die niets meer opbrengen uit de weg te ruimen. Is dat zijn oplossing om de pensioenen betaalbaar te houden? Ik walg van zulke denkwijzen.

Meld een bug