"Onze manier van leven is superieur aan alle andere"

Gwendolyn Rutten (Open Vld) trekt van leer tegen al wie haar vrijheid bedreigt - en de uwe

photo_news
Het valt haar elke dag op, zegt Gwendolyn Rutten. "Vrijheid is nooit voorgoed verworven. Dingen die tot voor kort evident waren, worden weer in twijfel getrokken. Door regelneven en moraalridders. Door machtswellustelingen en religieuze extremisten. Als we niet opletten, draaien zij de klok bij ons terug." No pasaran, waarschuwt de Open Vld-voorzitster. "Onze manier van leven is superieur aan alle andere."

Vrijheid is niet alleen een recht, het is ook een opdracht. Wacht niet op God of op Allah. Vertrouw niet op Poetin of Trump. Luister niet naar doemdenkers of regelneven, maar maak iets van je leven. Het is van jou. Laten we de vrijheid heroveren." Zo klinkt de liberale pasionaria in de inleiding van haar lezenswaardige apologie van de vrijheid. 'Nieuwe vrijheid' heet het boek, omdat de tijden snel veranderen - globalisering, robotisering, digitalisering, migratie, u kent het lijstje wel. En omdat de oude vrijheid zoals wie die hier in Vlaanderen kennen en gewend zijn onder vuur ligt, merkt Gwendolyn Rutten.

"Ik wil niet dat mijn kinderen straks in een minder vrije wereld leven dan ik, dan die van mijn moeder of zelfs mijn oma die nu 92 is. Nee, niet met mij. "En dus trekt ze in haar boek hard van leer tegen al wie aan die vrijheid knaagt of ernaar hapt.Tegen wat ze de nieuwe moraalridders noemt. "Geen dag zonder nieuw verbod. De betutteling swingt de pan uit. We mogen geen vlees meer eten, geen alcohol meer drinken, niet meer op de buiten wonen, de open haard niet meer aansteken en niet meer met de auto rijden. De verdraagzaamheid van zogenaamd progressieve kringen is vaak selectief. Hun fanatisme neigt naar religie."

"We moeten breken met Saoedi-Arabië. En aan de Turkse Belgen zeg ik: koester hier de vrijheid die Erdogan zijn volk daar aan het afnemen is," aldus Rutten.

Moeten we ook onze houding tegenover het Turkije van Erdogan aanpassen?

"We moeten Turkije weer leren zien als 'het buitenland' en niet langer als een land aan de grenzen van Europa dat dicht bij toetreding tot de Europese Unie staat. Die toetredingsgesprekken moeten we gewoon afblazen nu. Europa mag in zijn vluchtelingenbeleid niet langer afhankelijk zijn van Erdogan. Het zijn onze grenzen. Wij moeten ze bewaken. We mogen de sleutels van Europa niet uit handen geven aan een man die onze normen en principes met voeten treedt."

Dat is klare taal voor een liberaal.

"Ik weet het: voor sommigen is het een taboe om voor die superioriteit op te komen. We praten sommige achterlijke gebruiken goed met een misplaatst gevoel voor tolerantie en relativering. De radicale islam is niet het nieuwe normaal. Moet ik het normaal vinden dat moslims weigeren om mij als vrouw de hand te drukken? Moet ik het normaal vinden dat meisjes en jongens niet samen zwemmen? Dat vrouwen voor hoer worden uitgescholden als ze kortgerokt en zonder hoofddoek op straat lopen? Dat homo's worden afgeranseld? Dat bruiden geïmporteerd of uitgehuwelijkt worden? Dat kinderen genitaal verminkt worden? Dat ziekenhuizen maagdenvliezen moeten herstellen? Sorry, daar wijk ik niet voor. Geen millimeter."

"Wie de hoofddoek dragen wil: draag hem, maar verwacht van mij geen applaus," zegt Rutten. Lees het hele interview in onze Pluszone, proef nu 4 weken voor maar 1 euro.