"Onverdraaglijk hoe N-VA bescheiden afkomst uitspeelt"

Johan Vande Lanotte en Elio Di Rupo: "Als de N-VA aan de macht komt, zijn de gepensioneerden hun index kwijt."
PHOTO_NEWS Johan Vande Lanotte en Elio Di Rupo: "Als de N-VA aan de macht komt, zijn de gepensioneerden hun index kwijt."
In een bijzonder scherp interview in De Standaard trekken de socialistische kopstukken Elio Di Rupo (PS) en Johan Vande Lanotte (sp.a) hard van leer tegen de grote uitdager N-VA. "Wat de N-VA allemaal voorstelt zijn recepten uit het verleden. (...) De maatschappij die we hebben opgebouwd, staat op het spel." Ze pikken het ook niet de de "N-VA haar bescheiden afkomst uitspeelt om asociale maatregelen voor te stellen".

In de laatste rechte lijn voor de verkiezingen halen beide tenoren van de socialistische familie alles uit de kast om de N-VA-tsunami uit de peilingen tegen te houden. PS-premier Di Rupo en sp.a-vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte erkennen dat ze hiermee de rationaliteit laten varen, maar waarschuwen dat met de partij van Bart De Wever aan de macht, niets minder dan de welvaartstaat op het spel staat.

"Ik ben in de jaren 80 bij de sp.a gekomen in de strijd tegen het tatcherisme en de ongelijkheid in de samenleving", zegt Vande Lanotte. "Dat was de oorsprong van mijn politiek engagement. Nu 26 jaar later leven we misschien niet in de perfecte maatschappij, maar we hebben die drang naar ongelijkheid wel gekeerd. Vandaag staat dat opnieuw op het spel. Ik wil een kwarteeuw engagement niet verloren laten gaan. In vijf jaar tijd kun je vernietigen wat in al die jaren is opgebouwd, daarom ben ik daar zo emotioneel over."

"Recepten uit het verleden"
Voor Di Rupo heeft ons land de economische crisis goed doorstaan en is dat voor een groot deel te danken aan de socialisten. "Als ik dan kijk naar wat de N-VA allemaal voorstelt. (...) Dat zijn toch recepten uit het verleden. Indexsprongen hebben we in de jaren 80 ook meegemaakt, met de regering Martens-Gol. Mag ik opmerken dat de staatsschuld in die jaren duizelingwekkend is gestegen?"

Beide federale excellenties hekelen ook de "hypocrisie" van de N-VA. Vande Lanotte: "De belastinginkomsten van de Vlaamse regering zijn in vijf jaar tijd met 53 procent gestegen, die van de federale regering (...) in drie jaar tijd met 15 procent. En dan zou de federale regering een belastingregering zijn en de Vlaamse een besparingsregering? Komaan."

Moeilijke jeugd
In het interview haalt Di Rupo zwaar uit naar het feit dat "N-VA'ers hun bescheiden afkomst uitspelen om een asociale politiek te verdedigen". "Dat is onverdraaglijk. Ik betwist niet dat zij (Liesbeth Homans en Bart De Wever, red.) misschien een moeilijke jeugd hebben gekend, maar de mijne was zeker niet gemakkelijker. Alleen gebruiken zij het feit dat ze in bescheiden omstandigheden zijn opgegroeid, als rechtvaardiging voor een asociale politiek, als een toelating om arme mensen te mogen aanvallen. Ik vind dat schandalig."

Vande Lanotte blijft er ook bij dat "als de N-VA aan de macht komt, de gepensioneerden hun index kwijt zijn. Die boodschap gaan we vanaf nu herhalen tegen elke gepensioneerde die we tegenkomen." De positieve maatregelen die de partij voor de gepensioneerden in petto heeft, kunnen daar niet tegen inbrengen: "Eerst afpakken en daarna geven, doet de zotten in vreugde leven".

Porsche Cayenne
De sp.a'er trekt tot slot de vergelijking met de "pestbelastingen" waar N-VA de nadruk op legt. "Hij spreekt schande over een bedrijfswagen waar je vijf keer meer belastingen op betaalt. We zijn dat gaan nakijken. Het gaat om een Porsche Cayenne. Dat vindt De Wever erg, maar het niet-indexeren van de pensioenen niet", aldus nog Vande Lanotte.

Eerst afpakken en daarna geven, doet de zotten in vreugde leven

Johan Vande Lanotte