"Ontruiming Gesú-klooster zonder geweld verlopen"

Een honderdtal van de mensen die vanochtend uit het voormalige Gesù-klooster in Sint-Joost werden gezet, zullen in de loop van de week tijdelijk herhuisvest worden. Dat heeft Christine Pauporté, ambtenaar van de preventiedienst van de gemeente Sint-Joost-ten-Node, maandagavond gezegd. Onder hen bevinden zich zowat zestig minderjarigen.

"Alle uitgezette personen van het klooster, die zich bij ons zijn komen aanbieden en voor wie wij sociale dossiers hebben opgesteld, zullen herhuisvest worden. Het betreft een groep van minstens honderd personen", aldus Christine Pauporté. "Een noodhuisvesting is voorzien voor vanavond. In de loop van de week zullen de mensen tijdelijk herhuisvest worden, onder meer in negen nieuwe appartementen van de gemeente Sint-Joost die een vijftigtal personen kunnen opvangen."

Zowat honderd uitgezette krakers van het Gesù-klooster bevinden zich momenteel in een sportzaal in de Groenstraat, in afwachting van het moment dat ze huisvesting krijgen toegewezen. Voor het gebouw hebben een dertigtal betogers gemanifesteerd tegen hun uitzetting door de politie.

Burgemeester Emir Kir (PS) kondigde vanavond aan dat er met de Brusselse regering een akkoord was bereikt over een vervroegde activering van het winterplan vanaf maandagavond.

Na een identiteitscontrole door de politie bleek dat 119 mensen, waarvan 38 kinderen, nog in het klooster verbleven. Zij werden met de  bus geëvacueerd naar het crisiscentrum. Volgens burgemeester Kir is de uitzetting zonder geweld en gewonden verlopen.

Geen steun
Volgens de advocaten van de bezetters ging het er zeer hardhandig aan toe. De honderdtal politiemannen weerden omstaanders die het klooster wouden betreden. "We mochten zelfs geen steun geven aan de krakers", zegt advocaat Jacques Wathelet. "Telefonisch lieten de krakers weten dat de identiteitscontrole binnen zonder geweld gebeurde, maar hier buiten schuwde de politie de harde aanpak niet."

"Machtsvertoon van politie"
Alexis Deswaef, een andere advocaat die de belangen van de bewoners behartigt, was niet te spreken over het machtsvertoon van de politie. "We verwachtten ons niet aan zo'n operatie", zei hij tegenover VRT-radio. "We werden hardhandig weggeduwd en de politie had duidelijke instructies gekregen om sympathisanten met wapenstok en schild terug te drijven. Gisteren hebben we nog alternatieven aan de burgemeester voorgelegd om op enkele dagen tijd op een pacifistische manier te ontruimen, maar daar hadden ze blijkbaar geen oor naar."

Brusselse bewindvoerders bereikten vanavond een akkoord  over een vervroegde activering van het winterplan, dit om onderdak te voorzien. Dat heeft de woordvoerster van burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node meegedeeld. Het plan wordt vanaf vanavond in werking gebracht.

Huytebroeck (Ecolo) liet eerder vandaag weten niet gekant te zijn tegen een vervroegde activering van de wintermaatregelen. Ze beklemtoonde wel dat het Brusselse Gewest geen bijkomende financiële middelen kon vrijmaken. De Brusselse minister betreurde de snelheid waarmee de uitzetting georganiseerd werd. Dat was volgens haar "niet de enige manier waarop het probleem kon opgelost worden".

Ook een dertigtal betogers waren niet te spreken over de uitzetting. Ze verzamelden zich aan het klooster om te protesteren. Daarna trokken ze naar het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node om hun ongenoegen te uiten. Een grote politiemacht werd op de been gebracht rond het gemeentehuis. Ook in de omgeving van het Gésu-klooster was de politie nadrukkelijk aanwezig.

Opnieuw integreren
Kir wil dat de bezetters zo snel mogelijk opnieuw in de maatschappij geïntegreerd worden in samenwerking met de sociale diensten. "En dat gaat niet door hen in een ander, groot en onveilig gebouw onder te brengen. Een echt dak boven het hoofd en werk vinden zijn de enige manieren voor een menswaardig bestaan", aldus de PS-er. Wie werkt zal ook huur moeten betalen.

Vreemdelingenszaken
Veertien mensen die illegaal in België verblijven, zijn ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat liet zijn woordvoerder Dominique Ernould weten. Daarbij ook een gezin met twee kinderen. Alle dossiers worden geval per geval bekeken.

Het gezin met de twee kinderen is van Marokkaanse afkomst. Er zitten ook drie Algerijnen, een Iraniër, een Egyptenaar, een Braziliaan en een minderjarige Slovaakse met haar kind bij.

"We gaan elk dossier afzonderlijk bestuderen en nagaan wie reeds gekend is bij onze diensten", zegt Dominique Ernould. "Op basis hiervan gaan we beslissen wie in ons land mag blijven, wie het land moet verlaten of wie naar een gesloten centrum wordt gestuurd in afwachting van een terugkeer naar het land van herkomst."

Advocaat Alexis Deswaef.
BELGA Advocaat Alexis Deswaef.

Manifestatie aan PS-hoofdkwartier
Een 15-tal sympathisanten van de uitgezette krakers heeft deze voormiddag gemanifesteerd aan het PS-hoofdkwartier in Brussel. Ze willen er het standpunt van de partij horen over de manier waarop burgemeester Kir de uitzetting heeft aangepakt.

De manifestanten zijn niet te spreken over de manier waarop Kir de uitzetting heeft aangepakt. "Was het echt nodig om meer dan honderd politieagenten in te zetten om evenveel mensen op zo'n harde manier aan te pakken?" luidt het. "Wij willen horen of dat de manier is waarop de PS met deze zaak omgaat." Een antwoord daarop zullen ze echter niet meteen krijgen, want er is op het hoofdkwartier van de Franstalige socialisten niemand aanwezig om hen te woord te staan.

Ook Vlaamse jezuïeten betreuren aanpak
De Vlaamse jezuïeten betreuren als voormalige eigenaars van het Gésu-klooster de manier waarop de uitzetting van de krakers is gebeurd. In het persbericht zeggen de Vlaamse jezuïeten dat ze niet begrijpen hoe de overheid met de zaak omgaat. "Vanaf de jaren '90 tot 2007 voelden we als eigenaar al hoe het vastgoeddossier werd geblokkeerd", luidt het. "Dat het dan vroeg of laat misloopt wordt helaas gewoon voorspelbaar." Zes jaar geleden kregen de jezuïeten ook al te maken met een grootschalige kraakactie.

De jezuïeten vragen zich af hoe het komt dat de overheid meer dan tien jaar lang heeft geweigerd om vergunningen te leveren om het klooster bouwkundig te laten ontwikkelen. Ze klagen de aanslepende verrotting aan die daaruit is voortgevloeid. "Het maakt slachtoffers onder de allerzwaksten, dit kan niemand in een ontwikkeld land tolereren", aldus de organisatie.

BELGA
BELGA