"Ontoegankelijke trage wegen moeten opengesteld worden voor iedereen"

De trage weg tussen de Bosstraat en Melselestraat in Beveren is buiten gebruik omdat een deel over een privaat terrein door de eigenaar werd afgesloten.
Kristof Pieters De trage weg tussen de Bosstraat en Melselestraat in Beveren is buiten gebruik omdat een deel over een privaat terrein door de eigenaar werd afgesloten.
In heel Vlaanderen wordt actie gevoerd om "trage wegen" open te stellen voor iedereen. Lokale besturen worden uitgedaagd om nog voor de lokale verkiezingen actie te ondernemen.

Trage wegen zijn allerlei paadjes en wegen die voorbehouden zijn voor de trage weggebruiker, om bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Denk aan oude kerkwegels of doorsteekjes in de stad.

Heel wat van die trage wegen zijn verdwenen of worden bedreigd. Ze zijn omgeploegd, verdwenen in verkavelingen of als privéweg aangeduid. "Er is potentieel in Vlaanderen om 8.000 kilometer aan dergelijke wegen, die vandaag ontoegankelijk zijn, weer open te maken", vertelt Vincent Van Heghe van de vzw Trage Wegen.

Op dertien plaatsen in Vlaanderen wordt daarom actie gevoerd. Met spandoeken worden lokale besturen uitgedaagd om nog voor de gemeenteraadsverkiezingen een lokale trage weg die niet toegankelijk is, weer open te stellen. "Wettelijk moeten ze immers open zijn voor iedereen", benadrukt campagneverantwoordelijke Vincent Van Heghe.

Een voorbeeld van zo'n trage weg die bedreigd is, is de Sint-Agathawegel in Oosterzele, een eeuwenoude verbindingsweg tussen Moortsele en Lemberge. Vandaag is de wegel maar deels toegankelijk.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Hopla, het is weeral niet goed. Ga wat op de autostade staan bij de rest.

 • Eric Vanovermeire

  In Tienen kregen we net te horen van Natuurpunt en co dat net dat niet gewenst was !

 • Rosa Cockx

  Laat alles zoals het is ge moet de klok niet honderd jaar terugdraaien. Er zijn weggetjes genoeg.

 • karin verwimp

  Welke zot heeft dat nu weer verzonnen? Verdienen de begrafenisondernemers en klinieken niet genoeg meer misschien? Leer eerst de doorsnee Belg terug normaal met de wagen rijden. En neen, ik ben geen fietser. 'k Heb er zelfs gene.

 • bryan de ceuster

  Suze Vanhaasdonck: De ring van Antwerpen is toch niet ontoegankelijk? Traag misschien wel.