"Ongehoorzame" leidinggevenden Broeders van Liefde aan de kant geschoven

Karoly Effenberger
In de aanslepende twist met de Belgische afdeling van de Broeders van Liefde heeft hun overste in Rome, René Stockman, ingegrepen. Twee "ongehoorzame" Vlaamse broeders, die de leiding hebben over de Belgische en Europese afdeling, worden niet herbenoemd. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Bij de Broeders wordt "geschokt en verontwaardigd" gereageerd.

Luc Lemmens (61) en Veron Raes (57) kregen vorige week het nieuws te horen dat ze niet herbenoemd worden. Hun overste vecht met de Belgische afdeling een bittere vete uit, sinds die afdeling vorig jaar besliste om onder bepaalde omstandigheden euthanasie toe te laten in zijn psychiatrische centra.

Het dispuut bereikte begin deze maand een dieptepunt, toen bleek dat Stockman zijn Belgische medebroeders voor de rechter had gedaagd en hij hen ervan beschuldigde dat ze één miljoen euro hadden gestolen van de orde, omdat ze een private stichting hadden opgericht. Nu worden Lemmens en Raes aan de kant geschoven.

De Broeders van Liefde baten twaalf psychiatrische centra uit in ons land en tellen 13.000 personeelsleden in die zorginstellingen en in het onderwijs. Het bestuur van die voorzieningen reageert "geschokt". De vrees is dat Stockman als nieuwe verantwoordelijke voor de Belgische regio hier orde op zaken komt zetten.

René Stockman.
ImageDesk.be/Lieven Van Assche René Stockman.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rik lagrou

  @ m Lepoudre Dan moet men voor alles doen De Belgie wet respecteren als gelovige meer word niet gevraagd Maar ga wel akkoord dat broeders dit nooit luid mochten zeggen De dokters moeten dit werk doen ! Euthanasie voor wie vraagt niet voor wie lijdt

 • Martin Amelynck

  Hopelijk heeft meneer Stockman geen lange pijnlijke doodstrijd...

 • raf janssens

  De liefde is dus ver te zoeken bij de Broeders van liefde. Ze veranderen beter in Broeders van haat en machtsgeilheid.

 • Bibi Van Keer

  ''t zijn blijkbaar niet alleen de islamieten die een probleem hebben met onze normen en waarden

 • Luc Lepoudre

  Het gaat om een instelling van een religieuze organisatie die heel hiërarchisch functioneert. Lijkt mij normaal dat ondergeschikten zonder goedkeuring geen eigen beleid kunnen voeren. Het gaat om de Kerk en dan gaan natuurlijk de vrijzinnige hyena's aan het huilen met de toonzetting "gevreesd wordt dat...".