“Onderzoek nodig naar seksueel misbruik bij Jehova's getuigen”

Stockbeeld. Het sekteobservatorium vraagt om in België een parlementaire onderzoekscommissie op te richten.
Thinkstock Stockbeeld. Het sekteobservatorium vraagt om in België een parlementaire onderzoekscommissie op te richten.
Het officiële adviescentrum voor sektes in ons land vraagt aan de Kamer om een onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen bij de getuigen van Jehova. Dat schrijft De Morgen vandaag. Een aantal getuigenissen zijn ook gesignaleerd bij het parket.

Het sekteobservatorium IACSSO, een onafhankelijk centrum van de overheidsdienst Justitie, heeft het afgelopen jaar "verschillende directe en indirecte getuigenissen ontvangen". Het gaat over mensen die verklaarden als kind seksueel geweld te hebben ondergaan bij de getuigen van Jehova. Over hoeveel getuigenissen het gaat, kan IACSSO niet meedelen.

286 getuigenissen in Nederland

De bal ging een jaar geleden aan het rollen, na meldingen bij de Nederlandse stichting Reclaimed Voices. Daar kwamen 286 getuigenissen binnen, vorige maand deed het gerecht in Nederland invallen in kerken en woningen van Jehova's getuigen.

Het sekteobservatorium vraagt nu om in België een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. De aanbevelingen werden overgemaakt aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke en verschillende leden van de regering, maar de timing is niet ideaal gezien de val van de regering. Ook het federaal parket is op de hoogte gebracht.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emile De Smedt

  Misbruik is in.Is er altijd al geweest zeker in gesloten kringen en sekten.Zwijgen is er regel of er is sociale druk.Al bij al is modernisme met alles mag,verboden te verbieden de uitleg voor ongebreideld wangedrag.

 • Mike Bemelmans

  Sektes, religies en andere brainwash instellingen zouden wereldwijd verboden moeten worden.

 • ringo van der pulst

  Enerzijds als je ziet hoe jonge mensen soms aan de deur hun ingeprent verhaal slaafs komen meedelen kan ik dat veronderstellen,anderzijds heb ik een grote familie gekend waar ze getuigen waren en toch nooit iets ondervonden.Wel waren die kinderen altijd uitermate beleefd en bedeesd op het randje af.Dat kan je ook als welopgevoed beschouwen.Dus twijfel is nodig.

 • Patrick De pauw

  Ik denk dat er in alle sektes veel misbruik is omdat men daar de vrouwen als minderwaardig aanschouwd en zo hun gangen kan gaan???