"Onderneem nu actie als je wil dat je buxussen overleven"

De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen. De Landelijke Gilden roept op om nu actie te ondernemen.
Belga De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen. De Landelijke Gilden roept op om nu actie te ondernemen.
Als je wil dat je buxussen overleven, moet je nu in actie schieten. Die raad geeft de Landelijke Gilden. "Nu zijn de meeste rupsen uitgekomen. Als je ze nu niet aanpakt, eten ze alle blaadjes op", zegt Marleen Van Der Velden van de Landelijke Gilden aan VTM NIEUWS. Sproeien is dan nog steeds de meest efficiënte manier om ze aan te pakken.

"Het probleem wordt elk jaar groter, we krijgen steeds meer meldingen", zegt ook Hendrik Moeremans, de woordvoerder van Natuurpunt. "Dat komt omdat er voldoende buxussen zijn en dus voldoende voedsel voor de rupsen. Waar buxus is, zijn rupsen."

De meeste rupsen zijn nu uitgekomen. "Je wacht best niet meer te lang om de rupsen weg te halen, want anders ontpoppen die zich tot vlinders, die dan opnieuw eitjes leggen", legt Van Der Velden van de Landelijke Gilden uit. "Op die manier wordt het probleem steeds groter en wordt de kans dat je buxussen het overleven ook steeds kleiner."

Hoe herken je de schade?

De prille schade is haast onzichtbaar. De kleine rupsjes die net uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg. Van bovenaf lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Doordat de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend.

De schade wordt steeds duidelijker waar te nemen naargelang de rupsen groeien. Ze vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn. Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de resten van de vervelde rupsen en de poppen.

Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van.

shutterstock

Wat kan je doen?

"Je kan de rupsen natuurlijk van de buxussen plukken", zegt Van Der Velden. "Dat is zeer effectief, maar als je een hele tuin vol buxussen hebt staan, is dat behoorlijk ontmoedigend. Bovendien moet je het héél voorzichtig aanpakken, want het zijn behendige beestjes. Ze voelen trillingen op de plant en verstoppen zich dan." 

Een andere optie is spuiten met vergif. "Dat is niet de meest populaire optie, maar wel de meest efficiënte", klinkt het. "Zeker bij kleine rupsen is dat heel effectief."

Photonews

Gezamenlijke actie

"Omdat het probleem zo groot is geworden, hebben we een gezamenlijke actie opgesteld met onderzoeksinstellingen Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), de sierteelt- en groenfederatie AVBS en het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij." Meer informatie daarover vind je op de website van SOS Buxusmot.

Daar kan je je inschrijven op een nieuwsbrief, die je op de hoogte houdt van wat je kan doen, hoe groot het probleem wordt, … en ga zo maar door. "Hét bewijs dat het leeft: al meer dan negenhonderd mensen hebben zich ingeschreven en dat in amper één week tijd."

Photonews
kos70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Je kan ook gewoon een biologisch product gebruiken even efficiënt. Nu natuurpunt zou,beter eens iets doen aan de vele giftige planten zoals Jacobs kruiskruid.dat gigantisch opkomt sinds het openbaar.groen en plaatsen meer gesproeid worden.

 • Johan Ongena

  Heftige straal van de bladjesblazer en vliegen er ook grotendeels af!

 • Welkenhuyzen Jill

  Wat een hoop buxushaters zeg!!! Nou sorry hoor, wij hebben huis gekocht waar een buxushaag stond Waarom zouden we die dan weg moeten doen? In ieder geval heb ik nu voor t eerst gesproeid Als het dweilen met de kraan open is gaan ze weg Maar is die hogedruk erop echt werkzaam?

 • Kirsten Hershe

  Er is maar één ideale oplossing om van de buxus mot af te raken; trek die spuuglelijke struiken uit de grond, kap er een jerrycan benzine over en steek de fik erin! Gans België is vergeven van de mottige buxus, een plant die nul komma duizend maal nul waarde toebrengt aan het milieu, fauna en flora. Bijen en vlinders hebben we nodig en de populatie moet dringend vervijfvoudigen dus plant nectarrijke bloemen en planten i.p.v. ingevoerde uitheemse rommel. Arm Vlaanderen!

 • gerdy deras

  Kort en bondig. 2 dagen na elkaar met de hoge druk sproeier de buxus bespuiten en einde van de rupsen. Een paar weken later nog eens herhalen.