"Nultolerantie in Sint-Gillis is mogelijkheid"

Annemie Turtelboom.
UNKNOWN Annemie Turtelboom.
Dat er in de Brusselse gemeente Sint-Gillis na de golf van geweld maandag de nultolerantie wordt ingevoerd, zoals momenteel in de Brusselse gemeente Anderlecht nog altijd het geval is, is mogelijk als de lokale autoriteiten daarom vragen. Tot nu toe is die vraag er echter nog niet gekomen, aldus het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld).

Als de burgemeester van Sint-Gillis vraagt om de nultolerantie in te voeren, kan dat in principe, zegt de woordvoerster van minister Turtelboom. Destijds is de maatregel in Anderlecht ook ingevoerd op vraag van Anderlechts burgemeester Van Goidsenhoven (MR).

Op de vraag van Brussels minister-president Charles Picqué (PS) voor meer blauw op straat in Brussel, antwoordt Turtelbooms woordvoerster dat er in oktober 2009 al 50 extra agenten zijn toegewezen aan de hoofdstad. Bovendien, klinkt het, zijn er sinds de recente begrotingscontrole van eind maart 100 agenten van de federale politie extra inzetbaar omdat de bewaking van ambassades en gebouwen voortaan gebeurt via 100 ingezette militairen. "Deze omschakeling is volop bezig", klinkt het. Bij de budgetcontrole werd ook voorzien dat de lokale korpsen versterkt zouden worden met 175 extra agenten.

Volgens Turtelboom moet er daarnaast aan het samenlevingsprobleem gewerkt worden. "De politie die aangevallen wordt net omdat ze haar werk doet, is de omgekeerde wereld", klinkt het. Acht werkgroepen werken momenteel doelstellingen rond probleemjongeren uit verloren generaties uit. (belga/adb)