Exclusief voor abonnees

"Nu zetten ze de blinden in de regen": blinde Herman Caulier moet vijf meter van bushokje wachten op zijn bus

Jan De Meuleneir/Photo News
Rolstoelgebruikers ondervinden problemen bij 9 op de 10 bus- of tramhaltes en slechts 4,7% van de haltes is aangepast aan de noden van blinden en slechtzienden. De inventaris van de toegankelijkheid van Vlaamse perrons, door Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) opgevraagd bij Ben Weyts, levert al geen fraai plaatje op. En dan hadden we het oordeel nog niet gehoord van Herman Caulier, blinde en specialist toegankelijkheid. "Fijn dat ze de bushaltes voor ons aanpassen, maar nu zetten ze de blinden letterlijk in de regen."

"Wij blinden kunnen ons geen aangepaste auto kopen, zoals rolstoelgebruikers. Om ons te verplaatsen moéten we de bus wel nemen. Maar daarvoor moet je eerst de halte vinden", vertelt Herman Caulier (66) die op zijn 18de blind werd. "Vroeger kon dat alleen door met je stok te tikken op en langs de stoep. Zo kon je voelen dat je aan een wachthuisje kwam. Maar niet iedereen vindt zo zijn weg. Bij de blinden is het zoals bij de chauffeurs: je hebt beroepschauffeurs die altijd wel aankomen en je hebt zondagsrijders die al panikeren voor ze thuis vertrekken."

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robert dumortier

  In Roeselare moet je wel op een bepaalde plaats 30 m. van bushokje wachten op de bus terwijl het heel gemakkelijk verplaatsbaar is! maar daar doen ze niks aan zelfs veranderen ze een belangrijke parkeer plaats in een grasplein! zuivere geld verspilling en het dood leggen van het stads centrum!

 • Gabriel Ronsse

  En tijdens het kwartierke rust van de chauffeur moet mijn schoonmoeder van 89 een kwartier buiten gaan staan. Door de vakbond bedongen zei hij.

 • joan lute

  Verschrikkelijk gewoon maar blijkbaar is het bij vele mensen een tendens om iedereen met een lichamelijke beperking in twijfel te trekken. Wanneer ik op de lijn een zitplaats vraag voor mijn veiligheid omdat ik rugprotheses heb krijg ik meestal reactie dat kreupelen maar thuis moeten blijven

 • fred degret

  inderdaad de nieuwe belgen rijden gratis mee al dan niet toegelaten, maar mindervaliden moet aan de regeltjes voldoen

 • Stan Vankoo

  Ook voor bejaarden problemen bij op-en-top afstappen. Bus staat veel te ver van het voetpad! Natuurlijk, het is véél makkelijker voor de bestuurders!