“Nu valt mijn frank”: plots lange wachtrijen bij Nationale Bank om oude Belgische franken te ruilen

Na het nieuws, de stormloop

Archiefbeeld ter illustratie.
gysens Archiefbeeld ter illustratie.
Gisteren raakte bekend dat er nog steeds 16 miljard Belgische frank in omloop is, of zo’n 400 miljoen euro. De Nationale Bank herhaalde dat alle biljetten van 1944 tot 2001 nog ingeruild kunnen worden. Het nieuws mist zijn effect niet. Vandaag stonden er in de Nationale Bank lange wachtrijen van mensen die oude biljetten kwamen inruilen. 

“Het was aanschuiven aan het omruilloket”, zegt Geert Sciot van de Nationale Bank aan de VRT. De woordvoerder spreekt zelfs van “een stormloop”. Prompt werd een tweede loket geopend om mensen te kunnen helpen. “Dit verrast ons toch, maar we denken dat veel mensen dachten dat ze hun biljetten niet meer konden inruilen toen we een stop gezet hebben op de muntstukken.”

Meer dan eens gaat het over fikse bedragen. “Er zijn mensen die bijvoorbeeld met de trein vanuit Hasselt gekomen zijn en die 120.000 frank (2.974,72 euro) bijhadden”, aldus Sciot. “Dat geld lag nog thuis. Ze dachten dat ze het niet meer konden inwisselen. Voor die mensen is het een mooie Kerst geworden.”

Vannacht wordt al het binnengebracht geld geteld. “Maar op basis van wat ik gezien heb, is er toch voor tienduizenden euro’s aan oude franken binnengebracht”, laat Sciot nog verstaan. Hij verwacht dat de volgende dagen ook druk zullen worden.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sipahi mustafa

  Ik ga een frank houden voor aan mijn gat te scharten

 • Christian Alex

  Er hoeven geen wachtrijen te zijn: die worden veroorzaakt door het invullen van nutteloze formulieren.

 • eric van der jeugdt

  simpelweg verkopen via tweedehands.be,sommige oude briefjes zijn hier een pak meer waard dan bij de nationale bank.

 • Ian Vandenbossche

  Zet dat omgezette geld dan niet Op een spaarrekening, dan verlies je elk jaar.

 • Rudolf Jacobs

  nostalgie wat was dat toch mooi belgisch geld ,vergeleken met die vieze vuil lelijke euro's uit gans europa,trouwens ik begin me stilletjes aan gaan aftevragen of ze het hier niet in het geniept alweer,aan het plannen zijn om toch maar terug op ons mooie belgische franken af te stevenen,en ook uit de EU te stappen,gedwongen denk ik want volgens mij is belgie falliet,zeker met al die nep regeringen en hun schandalen en rechters