"Nooit waagde rechts zich zo ver als nu"

Freya Van den Bossche (sp.a).
PHOTO_NEWS Freya Van den Bossche (sp.a).
"De keuze is nog nooit zo scherp geweest als nu. Nooit waagde rechts zich zo ver als nu.", stelt Gents sp.a-boegbeeld Freya Van den Bossche. Tijdens haar 1 mei-toespraak probeerde ze te overtuigen op 25 mei voor haar partij te stemmen. "Er is iemand die het voor u opneemt: die iemand, dat zijn wij, de socialisten!"

Van den Bossche haalde op de Vrijdagmarkt hard uit naar rechts. "Ik heb een boodschap voor de rechterkant, een boodschap van ons hele plein. Er is geen mens, werkelijk geen mens, die blij is zijn werk te verliezen. (...) Waar halen jullie het lef om te zeggen dat mensen niet willen werken? Ga dat maar eens uitleggen aan de arbeiders van Ford Genk."

Rechts
Ze zette het verschil tussen links en rechts in de verf. "Het verschil is dat zij vinden dat u maar voor uzelf moet zorgen, wij vinden dat we voor elkaar moeten zorgen. Wij staan aan uw kant."

Van den Bossche wil zich inzetten om voor "zekerheid" te zorgen. "De zekerheid dat u uw huis kan afbetalen als u uw job verliest. De zekerheid dat u zal toekomen aan het eind van de maand. De zekerheid dat uw kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen."

Merci, Elio
De PS blijft een favoriete partner, maakte ze duidelijk. "Wij nemen de handschoen op. En dat doen we niet alleen, we doen dat samen met onze vrienden aan de overzijde van de taalgrens." Volgens Van den Bossche mag België er fier op zijn dat het als geen ander land zo sterk door de crisis is geloodst. "En daarom zeg ik, vol overtuiging en namen ons allemaal: Merci, Elio!" Een deel van het plein begon daarop de naam van de premier te scanderen.

Afsluiten deed ze met een optimistische boodschap. "Wees niet bang. Wij staan aan uw kant en we wijken niet. Wij zijn niet bang omdat we samen zijn. En wie samenwerkt, is altijd sterk genoeg. Alles is nog mogelijk, u kan nog alles veranderen."

Vieze pollekes
In Mechelen sprak ook Caroline Gennez, Vlaams lijsttrekker voor sp.a in de provincie Antwerpen, zich uit over de rechtse partijen: "Waar links verdeeld is, kust rechts zijn vieze pollekes." Net als in onder meer Antwerpen en Gent werd er opgeroepen om opnieuw een blok te vormen met socialistische mutualiteit, vakbond en partij.

Gennez beklom het podium met ABVV-topman Rudy De Leeuw - die Mechelen aansprak als 'Leuven' - en Paul Callewaert, algemeen secretaris van het socialistisch ziekenfonds. Die trok onmiddellijk van leer tegen N-VA, een constante doorheen deze 1 mei.

"In het V-plan wordt 5,7 miljard bespaard op gezondheidszorg, dat is wat we met z'n allen uitgeven aan specialisten", rekende hij voor. "Dit zou dus betekenen dat iedereen de specialist voortaan zelf moet betalen. Een kankerbehandeling kost al gauw 400.000 euro, wie betaalt dát na 25 mei? Daar gaat het om, laat u niet doen."

Verdeeld
"Dit is de belangrijkste 1 mei sinds heel lang. Deze 1 mei zal de verrijzenis zijn van onze beweging (...) Waar links verdeeld is, kust rechts zijn vieze pollekes", vulde lijsttrekker Gennez aan.

De voormalige partijvoorzitster brak daarop een lans voor extra investeringen in gemeenschapsvoorzieningen. "Elk kind moet de kans krijgen zijn talenten te ontplooien, daarvoor moeten we hervormen, om te verbeteren."

Profeten
Gennez noemde haar partijgenoten de 'profeten van de vernieuwing' en plaatste dat tegenover de 'onheilsprofeten van de angst'. "Wij zullen niet toelaten dat die onheilsprofeten de koopkracht afschaffen, dat ze de betaalbaarheid van de pensioenen in het gedrang brengen, dat ze het land opnieuw blokkeren door bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen", zei ze. "Laat u niet afschrikken", besloot Gennez. "De toekomst begint nu en ze zal socialistisch zijn."

Caroline Gennez (sp.a).
BELGA Caroline Gennez (sp.a).