"Nood aan betere terugbetaling rookstopmedicatie"

thinkstock
De Stichting Tegen Kanker wil dat er een slimme terugbetaling van rookmedicatie komt. "Nu vallen kansarme groepen uit de boot", zegt Christine Plets, teamcoach bij Tabakstop. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lijkt voorlopig niet van plan de geneesmiddelen goedkoper te maken.

Een heleboel mensen in ons land klopt bij Tabakstop aan om te stoppen met roken, zo blijkt het jaarverslag van de organisatie. Vorig jaar haalde de website meer dan 186.000 unieke bezoekers en zo'n duizend mensen krijgt inmiddels online of via telefoon begeleiding.

"We zien bovendien dat het werkt", zegt teamcoach Plets. "Iets minder dan de helft van de mensen slaagt erin te stoppen met roken." Geen sinecure, want Tabakstop trekt vooral zware rokers aan. Een vijfde van de deelnemers heeft meer dan vijf stoppogingen achter de rug.

Wie bij een poging gebruikt maakt van hulpmiddeltjes en rookstopmedicatie, heeft trouwens meer kans om te slagen. "Zeker voor zware rokers zijn die middeltjes belangrijk", legt Plets uit. "Daar zien we een duidelijk toename van de slaagkansen."

Poll

Moet medicatie om te stoppen met roken worden terugbetaald?

  • Ja 54%
  • Neen 43%
  • Geen mening 3%

Duwtje in de rug

Alleen zijn die producten volgens de Stichting Tegen Kanker te prijzig. "Zeker voor kansarme groepen is dat een belangrijke drempel", legt de teamcoach uit. "Een zware roltabakroker betaalt in de eerste maand van zijn rookstop bijna het dubbele aan pleisters en orale middeltjes dan aan tabak."

Om die reden vraagt de Stichting aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om zich te buigen over de prijzen en tussenkomsten. Plets: "Concreet vragen we een slimme terugbetaling. Niet dat die middelen per se voor iedereen gratis moeten worden, maar voor wie het financieel moeilijk heeft, kan dit een belangrijk duwtje in de rug zijn."

Zo'n terugbetaling kan volgens hen perfect gefinancierd worden door een verhoging van de accijnzen op tabak. De Block laat weten dat er voorlopig geen concrete plannen zijn om de huidige vorm van rookstopmedicatie te herzien. "We mogen niet vergeten dat het - zelfs met geneesmiddelen - nog steeds goedkoper is om niet te roken", klinkt het.