"Nog weinigen zouden hun huis openstellen bij ramp"

Bart Boterman

De familie Harteel uit de Brugsesteenweg in Sint-Pieters-Kapelle kon vrijdagnacht ternauwernood rekenen op de solidariteit van Lieve Vervaeke (69) uit de Tuinlaan in Gistel. "We moesten het huis uit en kennen niemand die vier personen te slapen kan leggen. We bleven dan maar wachten in CC Zomerloos tot er een oplossing was. Die kwam om 23 uur."

"Blijkbaar had Lieve het Rode Kruis gemeld dat ze bedden op overschot had. Ze was onze reddende engel. Nog maar weinigen zouden hun huis openstellen voor anderen", zegt Ingrid Derieuw (55), echtgenote van Filip Harteel (51) en moeder van Robin (11) en Nicolas (17). Voor Lieve is het echter de normaalste zaak van de wereld.

"Ik zat op een toneelvoorstelling in een ander deel van cc Zomerloos toen ik het nieuws over de evacuaties vernam. Mijn kinderen zijn al lang het huis uit en ik had die bedden over. Dan bied je die toch gewoon aan? Rond 23 uur belden ze me op om te vragen of mijn bedden nog beschikbaar waren. Ik denk dat veel mensen hetzelfde zouden doen als ik", aldus Lieve.

Het gezin Harteel is haar alvast erg dankbaar. "Lieve vroeg nog of we nog honger hadden of iets te kort kwamen, maar we werden al goed verzorgd in cc Zomerloos. 's Morgens is ze wel nog om ontbijt geweest voor ons. Wat een prachtige geste van die dame", besluit vrachtwagenchauffeur Filip. Het was daarna nog tot de middag wachten tot ze naar huis konden, nadat de brandweer hun woonst had vrijgegeven.