“Nog week keihard werken”: zo reageren partijvoorzitters op De Grote Peiling

screenshot
Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Meyrem Almaci (Groen), Gwendolyn Rutten (Open Vld), John Crombez (sp.a) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) reageren op de resultaten van De Grote Peiling.

Van Grieken: “Voetjes op de grond”

screenshot

Tom Van Grieken is de grote winnaar. Zijn partij haalt 14,8 procent, 3,7 procent meer dan drie maand geleden en zelfs meer dan het dubbele van bij de verkiezingen van 2014. Vlaams Belang is daarmee zelfs de derde partij geworden.

Van Grieken spreekt van “een toppeiling”. “Als we onder de mensen komen, voel je wel dat het Vlaams Belang de wind in de zeilen heeft. Maar twee voetjes op de grond. Het is nog negen dagen. Keihard campagne voeren. Onze boodschap ‘eerst onze mensen’ moet luid genoeg klinken. Ik stel vast in deze peiling dat de Vlaming echt wel een rechts beleid wilt. Niet alleen in woorden, maar ook in daden.”

De Wever: “Niet goed genoeg”

screenshot

De winst van Vlaams Belang gaat niet ten koste van de N-VA van Bart De Wever. Die N-VA komt nu op 28,1 procent, dat is plus 0,7 procent meer dan bij de vorige peiling. Maar wel nog altijd minder dan bij de vorige verkiezingen, en minder dan het streefcijfer van 30 procent.

“28 in de peiling is goed”, stelt De Wever. “Het is niet goed genoeg, want we zien over de taalgrens dat de PS naar 30 gaat. Die kan samen met Ecolo nu al alleen een regering vormen. Wil men een dam opwerpen tegen dat gevaar, dan moet men voor N-VA stemmen.”

Beke: “Hilde Crevits-effect”

screenshot

De CD&V van Wouter Beke doet het onverwacht goed. Met 17,1 procent boekt zijn partij een winst van 2,1 procent, goed voor een afgetekende tweede plaats in Vlaanderen.

“Dit is ook een weerspiegeling van wat ik voel bij de mensen in de campagne”, aldus Beke. “Er is vertrouwen in ons programma - levenskwaliteit - en in onze stijl - redelijkheid. En er is overduidelijk ook een Hilde Crevits-effect, en daar ben ik blij om.”

Rutten: “Nog week keihard werken”

screenshot

Open Vld hoopte op een Gwendolyn Rutten-effect, maar de liberalen boeren achteruit. 11,2 procent betekent weer 1,5 procent minder, het slechtste resultaat sinds de verkiezingen van 2014.

“Hier kunnen we niet tevreden mee zijn”, vindt ze. “De lat ligt een pak hoger en ons land staat voor belangrijke uitdagingen. Pensioenen, veiligheid, economie, migratie. Wij hebben de juiste oplossingen en we gaan nog een week keihard werken om iedereen daarvan te overtuigen.”

Almaci: “Vechten voor elke stem”

screenshot

Groen zag ze de overwinning al in zicht, maar dat valt dik tegen in onze peiling. Groen haalt 12,1 procent, een verlies van 3,5 procent, op drie maanden tijd. “Wat ons betreft, is 26 mei het moment waarop we willen pieken”, pareert Meyrem Almaci. “We gaan nog negen dagen vechten voor elke stem, en ik vergelijk als partijvoorzitter elke peiling met de uitslag van 2014. Dan staan we nog altijd op forse vooruitgang, wat niet van elke partij kan gezegd worden.”

Crombez: “Minimumpensioen van 1.500 euro”

screenshot

De sp.a blijft hangen op 11,0 procent, net zoveel als bij de peiling van drie maand geleden. “Het is hetzelfde, dat is niet genoeg”, beseft John Crombez. “Maar mensen willen vooral weten wat er met hun stem gaat gebeuren, want het is voor vijf jaar dat ze gaan kiezen. We willen de zekerheid terugbrengen voor mensen dat er een minimumpensioen gaat komen van 1.500 euro. En dat er voor iedereen betaalbare en kwaliteitsvolle zorg en lagere rusthuisprijzen komen.”

De PvdA ten slotte blijft worstelen met de kiesdrempel. Ze haalt 4,7 procent, dat is 0,2 procent minder dan vorige keer.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Alix De Leeuw

    t 'Is nu te laat om nog keihard te werken. Jullie hebben niet genoeg gewerkt tijdens de laatste 5 jaar die voorbij zijn.

  • Roger Cooks

    Moest hij werkelijk de groenen een hak willen zetten, dan ging De Wever samen met het VB naar de kiezer, maar ik geloof dat hij liever voor de oppositie zal kiezen dan om mee te besturen.