"Nog meer gedetineerden overgeplaatst na opstand in Merksplas"

Vanuit de gevangenis van Merksplas zijn vandaag nog eens 46 gedetineerden overgeplaatst naar andere gevangenissen in de nasleep van de opstand van zaterdagavond. Dat is vernomen bij het Gevangeniswezen. Zowat 170 gedetineerden brachten afgelopen weekend vernielingen aan en stichtten brand. Dat zegt Frank Wilrycx (Open Vld), de burgemeester van Merksplas.

Hoe groot de omvang van de schade precies is en hoe lang het zal duren voor de gevangenis van Merksplas opnieuw volledig operationeel kan zijn, is volgens het Gevangeniswezen intussen nog steeds niet duidelijk. "De Regie der Gebouwen is opgeroepen om de schade in kaart te brengen", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. "Intussen stelt het personeel alles in het werk om de situatie van de gedetineerden zo normaal mogelijk te krijgen. Het klopt dat er vanochtend weer wat onrust was, maar dat ging meer om onzekerheid over wie nu naar waar zou verhuizen en hoe tijdelijk die maatregelen zijn. De gedetineerden zijn intussen op de hoogte gebracht van de stand van zaken."

Momenteel verblijven in de gevangenis nog zowat 220 gedetineerden. De situatie is volgens het Gevangeniswezen onder controle, maar de politie blijft wel ter plaatse om een oogje in het zeil te houden.

Heel wat gedetineerden, ook zij die niet betrokken waren bij het eerdere incident, zouden misnoegd zijn omdat ze in overbevolkte cellen moeten slapen nu er 150 cellen te ernstig beschadigd zijn voor gebruik. "De politie is nog steeds permanent aanwezig in de gevangenis om alles onder controle te houden", zegt Wilrycx. "Volgens de laatste berichten dreigt de situatie voorlopig wel niet meer te escaleren."

Een mogelijkheid zou kunnen zijn om weer gedetineerden naar het Nederlandse Tilburg over te brengen

Frank Wilrycx

"Meer permanente oplossing nodig"

"Er is dus een permanente oplossing nodig. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om weer gedetineerden naar het Nederlandse Tilburg over te brengen. Dat systeem bestond al, maar werd de laatste tijd afgebouwd", aldus Wilrycx.

Burgemeester Frank Wilrycx (Open Vld).
photo_news Burgemeester Frank Wilrycx (Open Vld).