"Nog geen doemscenario's ondanks lage waterstanden"

Getty Images

Dat de waterstanden laag zijn, "betekent niet dat wij onmiddellijk geconfronteerd zullen worden met allerlei doemscenario's". Dat zegt AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, donderdag.

Verschillende experts waarschuwen voor mogelijke watertekorten en droogteproblemen in de zomer. De grote droogte van 2018 is nog niet verteerd en eigenlijk is er een natte lente nodig om de tekorten aan te vullen.
Volgens AquaFlanders is er nog geen reden tot paniek. De waterbedrijven zijn erop voorzien om vraag en aanbod in evenwicht te houden, luidt het. "De Vlaamse waterbedrijven zijn de laatste jaren, mede onder druk van het veranderende klimaat, geëvolueerd van waterproductie- en distributiebedrijven naar integrale waterbedrijven die zich volledig inpassen in een circulair model."

Zo maken waterbedrijven aan de aanbodzijde niet alleen meer gebruik van grondwater en oppervlaktewater. "Er wordt nu meer en meer ingezet op een integrale en circulaire benadering van waterbeheer. Het afvalwater wordt gezuiverd en opnieuw in de watercyclus in omloop gebracht. Restwater van zowel het productie- als het distributieproces (o.a. spoelwater) wordt opnieuw geïnfiltreerd om de grondwaterreserves aan te vullen", zegt de koepelvereniging, die voorts pleit voor de ontharding van Vlaanderen. "Zo kan regenwater in de bodem infiltreren en de grondwaterlagen blijven voeden."

Ook aan de vraagzijde nemen de Vlaamse waterbedrijven initiatieven, klinkt het. Het gaat onder meer om bewustmakingscampagnes om verbruikers aan te zetten om spaarzaam om te springen met water.
Woensdag zei ook minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) al dat de toestand van het grondwaterpeil in Vlaanderen nog niet "kritiek" is, maar dat we wel "alert moeten zijn".
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ETIENNE DHONDT

  Wat met grondbemaling waar grondwater dag en nacht in riool gedumpt wordt, maanden aan een stuk.

 • Emi De graeve

  als men de mensen niet eens ging plagen met de vraag of ze "hemelwater" gebruiken, en vervolgens met de vraag hoe groot hun regenwaterput is om daar belastingen te kunnen over uitvinden dan zou dat zeer positief zijn.

 • guido vermeyen

  natuurlijk niet, vlak voor de verkiezingen blijven ontkennen, schauvliege zou weer een traantje (of twee) laten, dat beleid is al jaren op de dool.en er dan nog mee lachen...

 • Nancy Van Acker

  als men al eens begon met geen grondwater in de riool te laten lopen wanneer men een bouwwerf leegpompt.....; laadt dit in tankwagens en gebruik het elders

 • rik lagrou

  Als bij zware regenval water niet opgehouden word naar grond kan sijpelen zal steeds erger worden Waterbekken bouwen zonder insijpelen naar ondergrond?? Overheden !!