"NMBS zadelt personen met een handicap op met vertraging van 24 uur"

UNKNOWN
In Brussel-Centraal is vanochtend een sensibiliseringsactie gevoerd om de gebrekkige toegankelijkheid aan te klagen voor personen met een handicap. Als zij de trein willen nemen, moeten ze 24 uur op voorhand hun treintickets reserveren om begeleiding te verzekeren. Het initiatief komt van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap.

Naar aanleiding van de Internationale Dag voor Personen met een Handicap hebben acteurs verkleed als treinbegeleiders, reizigers in Brussel-Centraal gevraagd of zij hun tickets 24 uur op voorhand hebben gereserveerd. Indien niet, kunnen ze fluiten naar hun trein. De NMBS verplicht personen met een handicap en beperkte mobiliteit minstens 24 uur vooraf hun traject reserveren. Deze vertraging zou nodig zijn om begeleiding, hoe minimaal ook, te verzekeren.
 
"Dit is gewoon discriminatie want zij worden telkens verplicht hun whereabouts 24 uur op voorhand in te vullen als ze de trein willen nemen. En dan loopt plots die werkvergadering vijf minuten uit en missen ze net die trein. De NMBS kan beter. In Nederland kan begeleiding al op 3 uur. We streven naar 0 uur", aldus directeur Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
 
Samen met voorzitter Jokke Rombauts van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap gaat De Witte vanaf 9 uur hierover onderhandelen met de NMBS. De spoorwegmaatschappij werd symbolisch pas 24 uur op voorhand ingelicht over de actie. (belga/adv)