"NMBS maakt verlies en lijdt onder interne spanningen"

Marc Descheemaecker klaagt de "structurele onevenwichten" aan.
UNKNOWN Marc Descheemaecker klaagt de "structurele onevenwichten" aan.

Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, zegt dat er "spanningen" zijn in de Belgische spoorgroep. "Wij dragen de lasten van de vrije markt, Infrabel en de holding genieten van vaste inkomsten", zegt hij. De topman pleit ervoor om die spanningen op te lossen in samenwerking met voogdijminister Inge Vervotte.
 
Rode cijfers
Het afgelopen jaar dook de spoorweggroep diep in het rood. Officiële cijfers zijn er nog niet, maar in het interview met de krant De Tijd bevestigt Descheemaecker dat alle NMBS-activiteiten verlieslatend waren. Het verlies bij NMBS Mobility (binnenlands reizigersverkeer) is het grootst, maar ook NMBS Logistics (vroeger B-Cargo) boekt opnieuw een omvangrijk tekort. En zelfs NMBS Europe (hogesnelheidsverkeer) kon niet voor winst zorgen.
 
Structurele onevenwichten
De topman verwijst naar de economische crisis, maar ook naar structurele onevenwichten tussen NMBS, Infrabel en NMBS Holding en naar een historische onderkapitalisatie. "Het is duidelijk dat de spanningen in het groepsmodel structureel zijn opgelopen, en daar moeten we intern iets aan doen. De holding en de infrastructuurbeheerder beschikken immers over stabiele inkomsten, terwijl de NMBS door de crisis geconfronteerd wordt met dalende ontvangsten", luidt het in de krant. "Wij dragen alle lasten van de markt en betalen ongeveer een derde van onze globale inkomsten door aan hen in de vorm van huurgelden, personeelsprestaties en infrastructuurvergoedingen. Dat krijgen ze bovenop hun werkingsdotatie van de overheid. De kostenstijgingen van de voorbije jaren, vooral op het gebied van energie, kunnen we bovendien niet doorrekenen". (belga/vsv)