"NMBS in privéhanden? Laat Vlamingen eerst De Lijn privatiseren"

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
belga Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
De privatisering van de NMBS, die onlangs door verschillende ministers werd geopperd, is geen optie voor de federale minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Dat laat hij verstaan in La Libre Belgique en La Dernière Heure. "Dat de Vlamingen maar beginnen met het privatiseren van De Lijn, en dan zullen we opnieuw praten", klinkt het.

Bellot richtte zich met die uitspraak vooral tot Jan Jambon (N-VA), die zich een voorstander toonde van de privatisering van de NMBS. "Voor de duidelijkheid: de privatisering van de NMBS staat niet in het regeerakkoord, enkel een vermindering van het aantal dochterondernemingen", benadrukt de minister. "Bovendien is het volgens mij gewoon onmogelijk om een spoorbedrijf te privatiseren. Het is ondenkbaar en ondoenbaar. Dat men me eens zegt welke meerwaarde dergelijke operatie zou hebben voor de reiziger. Geen enkele!"

"En hoe dan ook, vertel me eens welk privébedrijf gaat investeren in een bedrijf dat permanent aan een financieel infuus ligt? (...) In tegenstelling tot wat men denkt, zou Vlaanderen en niet Wallonië hierdoor het zwaarst gestraft worden. Omdat Vlaanderen Brussel omringt. En u weet ook dat Brussel hier niet mee akkoord zal gaan", zegt Bellot, die ook liet verstaan de aangekondigde staking van 10 oktober "disproportioneel" te vinden.

Vertel me eens welk privébedrijf gaat investeren in een bedrijf dat permanent aan een financieel infuus ligt?

François Bellot3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Naomi B

    Privatiseren laat me niet lachen, zodanig dat er weer veel ontslagen kunnen vallen en 55+ weer op straat staan na zoveel jaren dienst! We zien nu al wat privé bedrijven Uitspoken, maar ze worden beschermd door de regering, privatiseren betekent als doel veel winst maken en kosten besparen! Dus koppen gaan rollen, ik wil eens zien wat mijn abonnement dan gaat kosten! Dat ze eens korte metten maken met al die multi- nationals die hun goesting doen!

  • Sven Kerstens

    Dat de alwetende vakbonden het spoor in handen nemen!!? Die weten toch zo goed hoe het moet!

  • Jan Maarten

    Hij heeft wel een punt natuurlijk om eerst de lijn te privatiseren. De bedoeling is juist om van dat infuus af te geraken en een betere service te verlenen. In andere landen kan dat wel, waarom niet in Vlaanderen ? De spoorwegen is een ander paar mouwen, In Engeland lijkt dat privé niet te werken.