“Nieuwe generische geneesmiddelen kunnen ziekteverzekering 54 miljoen extra opleveren”

Illustratief beeld. Generische geneesmiddelen bestaan al geruime tijd op de Belgische markt.
Belga Illustratief beeld. Generische geneesmiddelen bestaan al geruime tijd op de Belgische markt.
"De twaalf nieuwe generische molecules die in de loop van 2018 op de markt zijn gebracht, kunnen de Belgische ziekteverzekering jaarlijks een extra besparing opleveren van 54 miljoen euro." Dat zegt Medaxes, de koepel voor generische geneesmiddelen.

Generische geneesmiddelen komen op de markt wanneer het octrooi op originele medicijnen verstreken is, doorgaans is dat na 20 tot 25 jaar. De wetgeving voorziet dat generische geneesmiddelen minstens 54 tot 60 procent goedkoper moeten zijn dan het merkproduct.

Daardoor kan niet alleen de patiënt maar ook de overheid besparen. Volgens Medaxes levert de generische versie van het populaire rosuvasatine, een geneesmiddel dat inwerkt op cholesterol, het Riziv jaarlijks 27,5 miljoen euro extra besparingen op. De Belgische patiënten van hun kant kunnen 7,1 miljoen euro per jaar op hun factuur besparen.

Andere nieuwe generische geneesmiddelen die in de loop van 2018 op de markt zijn gebracht, zijn ook ingezet voor de behandeling van onder meer bacteriële infecties, worden gebruikt als middel bij orgaantransplantaties of als ontstekingsremmer.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Mosselman

    Hef het monopolie van de apotheken nu eens op want ze rekenen 500% meer dan in het buitenland! Ik koop alles al in Duitsland en Nederland, die leveren zonder problemen zaken als Diclofenac of Omeprazol, geen voorschrift nodig.

  • Roy Cooks

    Oei, dat zullen de apothekers niet graag horen.