"Niet meer drugs onderschept, wel meer koeriers"

Dat er een toename is van de cocaïnetrafiek via België, blijkt vooral uit het toenemend aantal onderschepte drugskoeriers. De totale hoeveelheid onderschepte drugs is echter niet gestegen. Dat zegt Luc De Somere, hoofd van de Opsporingsdiensten van Douane en Accijnzen, in een reactie op het International Narcotics Control Strategy Report over drugshandel van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Somere reageert niet echt verrast op de conclusies van het Amerikaanse drugsrapport. Uit het rapport blijkt onder meer dat er jaarlijks naar schatting 60 ton cocaïne en 30 ton heroïne via de Belgische havens en luchthavens arriveren. De grote lijnen van het rapport is volgens hem "makkelijk te beamen". Zo is het ook "moeilijk te weerleggen" dat de haven van Antwerpen en de luchthaven Brussels Airport belangrijke draaischijven zijn voor de drugshandel, met name voor de cocaïnesmokkel.

Luchthavens
De Somere bevestigt ook een andere vaststelling in het rapport. Zo gaan er steeds meer drugcontainers van Zuid-Amerika naar West-Afrika. Van daaruit vertrekken de drugkoeriers naar de Europese luchthavens. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn waarom er wat minder vaak grote hoeveelheden worden onderschept in de haven van Antwerpen, maar wel steeds vaker drugskoeriers met kleinere hoeveelheden in Zaventem.

Het is vooral die toename van het aantal onderschepte koeriers die kan wijzen op een groeiende cocaïnestroom richting België. De cijfers van het aantal onderschepte ton, tonen echter geen grote toename. "In 2005 werd bijna 6 ton onderschept. In 2006 was dat 1,8 ton en vorig jaar bijna 1,9 ton", aldus De Somere.

In het Amerikaanse rapport staat ook dat het bewezen is dat "werknemers van de Antwerpse haven betrokken zijn bij de ontvangst en het uitladen van cocaïne". Ook daarover is De Somere niet verrast. "Dat is niet nieuw. Dat gebeurt niet alleen in Antwerpen. Het fenomeen bestaat. Er zijn gevallen bekend en er zijn mensen veroordeeld. Maar het fenomeen blijft toch marginaal". (belga/sps)

Inbeslaggenomen drugsgeld na een cocaïnevondst op de luchthaven van Zaventem, archieffoto uit 2007.
UNKNOWN Inbeslaggenomen drugsgeld na een cocaïnevondst op de luchthaven van Zaventem, archieffoto uit 2007.