"Niet elke verkoper is een deugniet"

Bart Tommelein over crisiscommunicatie, struisvogels en sluipschutters

Bart Tommelein over crisiscommunicatie, struisvogels en sluipschutters "Niet elke verkoper is een deugniet" Bart Tommelein trok met plezier met onze fotograaf naar het strand. "Als ik in 2018 burgemeester van Oostende word, zal ik geen kandidaat meer zijn voor een nieuw ministerambt."
Jan Aelberts Bart Tommelein over crisiscommunicatie, struisvogels en sluipschutters "Niet elke verkoper is een deugniet" Bart Tommelein trok met plezier met onze fotograaf naar het strand. "Als ik in 2018 burgemeester van Oostende word, zal ik geen kandidaat meer zijn voor een nieuw ministerambt."
'Ti Ta Tommelein'. 'Houdini'. 'Verkoper van gebakken zeelucht'. De Vlaamse minister van zon en wind sloeg deze week vriend en vijand met verstomming met een verbazend simpele uitweg uit de Turteltaks-impasse. Magie of flauwekul? "Niks van: mijn cijfers kloppen." Waarom toont hij ze dan niet? "Ik moest snelschaken. Het was dit of in de gracht gereden worden."

Donderdagavond, strand van Bredene. Bart Tommelein (OpenVld) blaast even uit na de meest elektrisch geladen week uit zijn carrière. De week waarin hij ervoor koos om zijn alternatief voor de vernietigde energieheffing niet met zijn regeringspartners te delen, maar met de lezers van deze krant. Onderweg naar zee wordt ondergetekende geflitst. Als goede liberaal toont Tommelein compassie, maar helaas geen uitweg.

Dat wordt een boete van 100 euro, vrees ik. Maakt u er 10 euro van, meneer Ti Ta?

(lacht) "Nee, hier zit geen tovenaar of ontsnappingskoning. Ik heb enkel vastgesteld dat de schuld van 2 miljard die ontstond na de bevriezing van dedistributienettarieven door Johan Vande Lanotte, is afgedekt. Door twee jaar de energieheffing te innen, door een correctie op de nettarieven en door het aantrekken van de markt van de groenestroomcertificaten. Als we nu nog een duwtje extra geven door het groenestroomquotum dat de producenten moeten halen, terug op het niveau van 2016 te brengen, dan zal de kost voor de gezinnen zeer beperkt zijn. Oké, ik kan mijn cijfers nog niet tonen omdat ik wacht op een officieel rapport. Maar ik weet dat ze kloppen. Mijn administratie heeft ze herhaaldelijk gecheckt. Denkt u dat ik zo zot zou zijn om uit mijn nek te kletsen, na alle klappen die mijn partij heeft geïncasseerd in het energiedossier?"

"Ik verkoop geen wind, ik verkoop inhoud," zegt Tommelein, terwijl hij de kritiek van coalitiepartner N-VA pareert. Lees het hele interview in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken gratis!