"Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen krijgen gebrekkige ondersteuning"

Vluchtelingen aan het Klein Kasteeltje
Baert Marc Vluchtelingen aan het Klein Kasteeltje
De ondersteuning van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen loopt gebrekkig. Dat toont een rapport van Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan. De organisatie vraagt dat de verschillende diensten en voogden beter samenwerken.

Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn kinderen of jongeren die alleen zijn aangekomen in ons land. Zij raakten in hun thuisland of onderweg hun ouders of andere familie kwijt. België telt ongeveer 450 vrijwillige voogden voor deze kinderen.

Uit gesprekken met die voogden, niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en andere betrokkenen blijkt dat deze kinderen op heel wat hindernissen stuiten wanneer zij aankomen in ons land. Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft dit ernstige gevolgen en moet dat dus beter. 

Vrijwillige voogd

Zo krijgt slechts één op de drie van deze jongeren een vrijwillige voogd. Dat is problematisch want die helpt normaal gezien bij het vinden van onderdak en een school. "Die begeleiding loopt veel moeizamer dan zou moeten", zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Dat de bevoegdheden verdeeld zijn over de Vlaamse en federale regering zou ook niet helpen.

De regeling van een voogd is niet het enige probleem. "Er zijn ook te weinig aangepaste opvangplaatsen en de jongeren moeten te vaak verhuizen, van school veranderen en opnieuw beginnen. Gespecialiseerde hulp is schaars voor deze getraumatiseerde jongeren, waardoor sommigen zelfmoordpogingen ondernemen. Sommige jongeren verdwijnen zelfs compleet van de radar", aldus Vandycke. Daarnaast pleit de organisatie ook voor toegankelijke vrijetijdsbesteding, een individueel aangepast leertraject en ondersteuning bij de procedure voor gezinshereniging.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Callebaut

  Het word tijd dat ze dienen boel sluiten,poorten toe en daarmee gedaan,want het is alleen om die linkse vzw's te steunen.

 • Eugene Peeters

  Vluchtelingenwerk Vlaanderen kunt u me vertellen hoe en waarom al die kinderen hier geraken? Misschien daar even over nadenken in plaats van weer emotionele chantage uit te oefenen.

 • FRANK WILLEMS

  Hoeveel krijgt een voogd ???want dit staat nergens .

 • Jan vanderwallen

  De enige ondersteuning die je moet geven is een retourticket. Als ze oude genoeg zijn om tot hier te geraken, zijn ze dat ook om terug te keren.

 • paul piens

  "Zij raakten in hun thuisland of onderweg hun ouders of andere familie kwijt." Jullie vergaten te melden dat de overgrote meerderheid van deze "minderjarigen" gewoon door hun ouders naar hier worden gestuurd. De grootste stress die ze hier voelen, komt niet door de opvang maar door het feit dat ze verondersteld worden geld naar huis te sturen en dat wordt hier belet, daarvan worden ze wanhopig.