"Neen tegen volledige amnestie"

UNKNOWN
De vaderlandse groeperingen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen zich niet vinden in de voorstellen van een volledige amnestie. Dat staat in een mededeling van de Groep De Herinnering, die mede ondertekend werd door tal van organisaties, waarin gereageerd wordt op onder meer het anmestievoorstel van Hilde Kieboom.

In een interview met Knack stelde Kieboom eind juni dat Bart De Wever en Elio Di Rupo een historische kans hebben om oude wonden te helen: "Ik bedoel de hele kwestie van amnestie voor collaborateurs van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik stel niet ter discussie dat de joodse holocaust een absoluut dieptepunt in de geschiedenis was, maar ik vraag mij af of er op politiek niveau over het amnestiedossier geen toenadering mogelijk is."

In hun mededeling zetten de vaderlandse verenigingen zich hiertegen af: "Vandaag laten stemmen zich horen om de herinnering aan de strijders voor de vrijheid uit de Tweede Wereldoorlog verloren te laten gaan. Zij willen alles vergeten ten voordele van de collaborateurs. Ze stellen een maatregel voor van volledige amnestie. Deze zou leiden tot het ontkennen van hun collaboratieverleden, het afschaffen van hun opgelopen veroordelingen en zij zouden zelfs als slachtoffer beschouwd worden."

De verenigingen beschouwen dit als een belediging voor de weerstanders, politieke gevangenen, weggevoerden en oud-strijders. Ze kunnen niet aanvaarden dat stappen tot toenadering gezet worden onder het voorwendsel van sociale waarden omdat die kunnen leiden tot het ontkennen van de waarden van de democratie. (belga/ypu)